ODZIV

»Kar koli drugega v koalicijski pogodbi leve koalicije bi nas vrglo na rit«

Objavljeno 18. januar 2014 10.22 | Posodobljeno 18. januar 2014 10.24 | Piše: Mo. S.

Ekonomist Jože P. Damijan svetuje, naj se ne razburjamo preveč.

Jože P. Damijan.

LJUBLJANA – Potem ko je v javnost prišel osnutek koalicijske pogodbe (objavljen je tukajimage), se nanj že odzivajo. Ekonomist Jože P. Damijan na svojem blogu svetuje, naj se Slovenci ne razburjamo preveč.

»Nekateri se razburjajo, ker se v najnovejši koalicijski pogodbi beseda solidarnost pojavi vsaj 20-krat. Ja, kaj ste pa pričakovali? Gre pač za path-dependance. Če imamo za seboj vsaj 45 let socializma in nato dobrih 20 let nečesa vmes med trgom in socializmom, pač ne morete pričakovati od vlade, ki si po sanaciji bank (ki bo vsakega izmed nas po žepu udarila z dodatnim davkom najmanj v višini 2500 evrov po glavi) želi popraviti imidž, da bo govorila o več konkurence in več trga,« je zapisal.

Brez nepotrebnega razburjanja

Naša zgodovina po letu 1945 namreč temelji na socializmu in solidarnosti – zato pač koalicijska pogodba govori predvsem o solidarnosti, še razmišlja Damijan. »Kar koli drugega v koalicijski pogodbi leve koalicije bi nas vrglo na rit. To bi bil totalen šok. Zrušil bi se naš virtualni miselni svet. Vse, 'za kar smo se borili' desetletja dolgo. Vlada ne more biti drugačna od ljudstva. Vlada je natanko takšna, kakršno si zaslužimo. Zato se ne razburjajte preveč,« pravi na svoji spletni strani.

Lahovnik: Papir prenese vse

Kaj pa o osnutku meni Matej Lahovnik? Da papir prenese vse in da je 3-odstotna gospodarska rast zelo optimistična napoved. Kot še poročajo Finance, Lahovnik pravi, da vlada uvaja dodatne davčne obremenitve podjetij, zaradi negotovosti pa si investitorji ne upajo vlagati v našo državo.

Deli s prijatelji