TRADICIONALNO

Kapi hrvaškega in slovenskega policista odplavali po Muri (FOTO)

Na mostu čez Muro je potrkalo tradicionalno srečanje slovenske in hrvaške mejne policije ter lokalnih oblastnikov; Kapi hrvaškega in slovenskega policista odplavali po Muri.
Fotografija: FOTO: O. B.
Odpri galerijo
FOTO: O. B.

Ob izteku leta 2022, je na mostu čez reko Muro pri Petišovcih bilo tradicionalno srečanje slovenskih in hrvaških policistov. Pridružila sta se jim tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in župan mesta Mursko Središče Dražen Srpak, z mostu pa je tokrat v Muro odletela hrvaška policijska kapa. Pravzaprav so tokrat v reko Muro vrgli kar dve policijski kapi, in sicer poleg hrvaške, ki je bila na vrsti, tudi kapo nekdanjega mejnega policista Boža Pongraca, kateremu je veter leta 1992 odpihnil kapo v reko, kar je bil povod za ta vsakoletni dogodek.

FOTO: O. B.
FOTO: O. B.

Slovenski in hrvaški policisti z mejnih postaj Petišovci in Mursko Središče, ki poslej ne bodo „sosedje“, saj sta mejni policijski postaji, v noči na novo leto, zaradi vstopa Hrvaške v schengensko območje ukinjeni, so se tako po dveletnem premoru ponovno srečali na mostu čez Muro in v reko tradicionalno vrgli policijsko kapo kot simbol dobrega sodelovanja.

FOTO: O. B.
FOTO: O. B.

Lepa prijateljska gesta odraža dobro sodelovanje tako med obema policijama kot med dvema lokalnima skupnostma. Prvič je kapa poletela v reko Muro leta 1992, ko so se na mostu čez mejno reko prvič prijateljsko srečali mejni policisti in cariniki s slovenske in s hrvaške strani novega mejnega prehoda Petišovci - Mursko Središče, da si 31. decembra zaželijo srečo in zdravje. Takrat je enemu od policistov, danes upokojenemu slovenskemu policistu Bužu Pongracu, z glave veter odnesel policijsko kapo. V spomin na ta dogodek so se vsako leto srečevali na mostu in v reko vrgli enkrat hrvaško, drugič spet slovensko policijsko kapo.

FOTO: O. B.
FOTO: O. B.
FOTO: O. B.
FOTO: O. B.

Po besedah Miljenka Vrbanca, komandirja policijske postaje Mursko Središče, bodo hrvaški policisti, ki so do sedaj delali s slovenskimi kolegi na mejnih prehodih, tudi od 1. januarja opravljali naloge mejne policije, toda na drugačen način. Še naprej bodo preprečevali nedovoljene prehode meje in kazniva dejanja oziroma kriminaliteto. S 1. januarjem 2023 smo sicer priča pomembni prelomnici, ki bo poenostavila življenja vseh tistih, ki živimo ob meji s Hrvaško. Hrvaška je vstopila v schengensko območje, zato se je na kopenski slovensko-hrvaški meji prenehala izvajati mejna kontrola in bo preko mejnih prehodov omogočen prost pretok prometa. Vstop Hrvaške v območje Schengena so obeležili tudi v sosednjih mestih Lendave in Murskega Središča na slavnostnem dogodku, ki se je na mejnem prehodu odvil 31. decembra 2022 natanko ob polnoči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije