PREVIDNOST NI ODVEČ

Kako veste, ali vas ustavlja pravi ali lažni policist

Objavljeno 04. november 2013 20.50 | Posodobljeno 04. november 2013 20.51 | Piše: T. L.

Potem ko naj bi bila minuli teden dva moška pod pretvezo, da sta policista, ustavila in ugrabila dekle na Dolenjskem, se postavlja vprašanje, kako ločiti pravega od lažnega policista.

Slika je simbolična.

LJUBLJANA – Minuli teden je Slovenijo pretresla novica o ugrabitvi mladega dekleta na Dolenjskem: po neuradnih informacijah naj bi bila Dašo Bartol pri Šentjerneju z rotacijskimi lučmi ustavila dva moška, ki sta se izdajala za policista, in nesrečno dekle ugrabila, tej pa naj bi nato baje uspelo pobegniti.

Zvezana zlatarka Daša skočila iz drvečega avta

Šokantno zgodbo o ugrabitvi še intenzivno preiskujejo

Ker intenzivna policijska preiskava dogodka še poteka, so tudi ta teden policisti z informacijami zelo skopi. V bistvu ni znano prav nič novega o šokantnem dogodku: Alenka Drenik iz novomeške policijske uprave je povedala, da zaradi interesa preiskave informacij ne dajejo, potrdila pa je, da preiskujejo kaznivo dejanje ugrabitve. Za zdaj tudi ni nič kaj več znano o ugrabiteljih, ki naj bi se bila lažno predstavljala za policista. 

V prvi polovici leta 13 primerov lažnega izdajanja za uradno ali vojaško osebo

Medtem ko policija opravlja svoje delo in preiskuje okoliščine ugrabitve na Dolenjskem, nas je zanimalo, kako pogosto se pri nas posamezniki lažno izdajajo za uradno ali vojaško osebo. Podatke so nam posredovali iz Generalne policijske uprave (GPU), pri čemer pa ni posebej označeno, za katere uradne osebe so se posamezniki izdajali (policiste ali vojake). 

Od leta 2008 do junija letos je policija obravnavala 153 posameznikov, ki so se lažno izdajali za uradno ali vojaško osebo. Pregled številk pokaže opazno odstopanje v lanskem letu, ko je policija obravnavala kar 36 takšnih primerov, medtem ko jih je do 30. junija letos zabeležila 13. Če upoštevamo še primer z Dolenjskega, ko naj bi se bila dva moška izdajala za policista, je teh primerov letos torej vsaj 15. 

Sicer pa je delež preiskanih kaznivih dejanj, ki izvirajo iz lažne predstavitve, precej visok: v letošnjem letu je bilo raziskanih 92,3 odstotka primerov, lani 83,3, leta 2011 pa 72,2 odstotka dejanj.

Denarna kazen ali do leto dni zapora

In kaj za tiste, ki se zatečejo k lažnemu izdajanju za uradno ali vojaško osebo predvideva kazenski zakonik? Po 305. členu se tisti, ki se lažno izdaja za uradno ali vojaško osebo ali neupravičeno nosi oznake uradne ali vojaške osebe z namenom, da bi sebi ali drugemu pridobil kakšno korist ali da bi komu prizadejal škodo, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Enaka kazen je zagrožena za tiste, ki se lotijo dejanja, ki ga je upravičena opraviti samo uradna ali vojaška oseba.

Službena izkaznica obvezna za policista v uniformi ali kriminalista v civilu

Glede na to, da naj bi bila po doslej znanih neuradnih podatkih nepridiprava na Dolenjskem žrtev ustavila s pomočjo rotacijskih luči, smo se na policiji pozanimali, kako je predpisano ustavljanje vozil. Če uradne osebe ustavljajo vozilo, mora biti ustavljanje z uporabo kombinacije svetlobnih znakov (modrih) luči in večkratnih zvočnih znakov (s sireno). Policist oziroma kriminalist, ki opravlja naloge v civilnih oblačilih, se mora izkazati s službeno izkaznico in osebi v postopku pojasniti policijsko pooblastilo oz. nalogo, ki jo izvaja (po 21. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije).

Se vam zdijo okoliščine sumljive? Kličite 113

Na policiji pa voznikom svetujejo, da v primeru kakršnih koli sumljivih okoliščin o tem obvestijo OKC na št. 113.

Iz zakona o nalogah in pooblastilih policije izhaja, da policisti opravljajo policijske naloge v uniformi ali civilni obleki. V primerih, ko policisti opravljajo policijske naloge v civilni obleki, se morajo pred policijskim postopkom izkazati s službeno izkaznico. Če okoliščine tega ne dopuščajo, se morajo ustno predstaviti kot policisti. Takoj ko je možno, pa se morajo izkazati s službeno izkaznico.

Zahtevajte ime, priimek in policijsko enoto

Policist osebi, zoper katero je izvajal policijska pooblastila, na njeno zahtevo na kraju praviloma pove svoje ime in priimek ter policijsko enoto, v katero je razporejen, glede na okoliščine pa se izjemoma predstavi le z identifikacijsko številko, če oceni, da bi predstavitev z imenom in priimkom lahko povzročila njegovo ogroženost.

Sicer pa zakon o nalogah in pooblastilih policije še predvideva, da se policist predstavi tako, da si oseba identifikacijo lahko zapomni ali zapiše, ob predstavitvi pa policist osebi v postopku pojasni policijsko pooblastilo oz. nalogo, ki jo izvaja. Izjema je predvidena le v primerih, ko bi to ogrozilo ali otežilo izvedbo.

Deli s prijatelji