ODZIVI

Kako nad prisluškovalce? Minister verjame v preventivo

Objavljeno 02. oktober 2015 21.50 | Posodobljeno 02. oktober 2015 21.50 | Piše: STA, T. L.

Cerar se je danes vendarle odzval na prisluškovalno afero in dejal, da pristojne institucije zbirajo informacije o domnevnih prisluškovanjih ZDA Slovencem.

Zamolkli govor ne glede na spol nam je slišati seksi in zapeljiv.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar je danes pojasnil, da pristojne institucije že zbirajo informacije o navedbah, ki so se pojavile v medijih, da so ZDA med letoma 2005 in 2008 prisluškovale tudi telefonskim pogovorom Slovencev.image Institucije bodo poročilo in oceno po njegovih navedbah pripravile v kratkem, zatem pa se bo odločil, kako ravnati naprej.

Na vprašanje, kaj to pomeni za odnose med državama, je predsednik vlade v današnji izjavi novinarjem ob robu seje DZ odgovoril, da zaradi občutljivosti zadeve več ne bi želel komentirati. »Najprej je treba ugotoviti dejstva, in ko bomo imeli ugotovitve, bomo sprejeli stališča,« je pojasnil.

Na 'zagovor' veleposlanik

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je že povedal, da bo po naročilu predsednika vlade opravil ustrezne pogovore, da ugotovijo, kaj se je pravzaprav dogajalo. Najprej bo, kot napoveduje, govoril z veleposlanikom ZDA v Ljubljani.

Erjavec je sicer danes v izjavi za novinarje dejal, da to ni dobra novica, da za to niso vedeli in da tudi od slovenskih varnostnih služb ni dobil takšne informacije. Je pa po njegovih besedah znano, da se prisluškuje vsepovsod, zato morajo biti toliko odgovornejši, ko imajo telefonske ali pogovore po elektronski poti. »Vidimo, da prej ali slej to lahko pride ven,« je opozoril.

Erjavec: Paziti moramo

Na vprašanje, kako bi se morala Slovenija odzvati, je odgovoril z besedami, da se v svetu to ves čas dogaja. Ne verjame, da bi denimo parlamentarna preiskava razrešila to težavo. »Pomembnejše je, da res pazimo, ali ravnamo tako, da do takšnih zadev ne more priti. Očitno v Sloveniji ta zavest ni dovolj visoka,« je ocenil in dodal, da nad informacijami o prisluhih zato niti ni presenečen.

Medtem pa predsednik države Borut Pahor zadeve tudi danes za Pop TV ni želel komentirati. Tudi z nemške in ameriške strani niso dobili odgovorov.

Član komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec (SD) je sicer danes predsednika komisije Branka Grimsa pozval k takojšnjemu sklicu nujne seje komisije.

Deli s prijatelji