ODLOČITVE

Kako hazarderska žilica Janka Medje vpliva na ugled NLB?

Objavljeno 07. april 2014 14.04 | Posodobljeno 07. april 2014 14.04 | Piše: T. L.

Banka Slovenije jasna: »Treba je paziti na ugled.« V nadzornem svetu NLB o hazardiranju Medje še niso razpravljali.

Janko Medja.

LJUBLJANA – Pred časom smo že pisali o naklonjenosti prvega moža NLB Janka Medje do iger na srečo in mladi menedžer leta 2011 po izboru Združenja Manager je med svojimi hobiji navedel tudi poker. 

Medja zaradi pokra na zagovor?

Zaradi ljubezni do hazardiranja in hazarderskih potez, ki se jih poslužuje pri vodenju NLB, pa je morda napočil čas, ko bo moral Medja pojasnjevati svojo pokeraško preteklost in ljubezen do hazardiranja. Vse več je namreč vprašanj, ali njegova hazarderska nagnjenja ne vplivajo preveč na vodenje državnega NLB, ki v očeh državljanov iz meseca v mesec izgublja ugled in ki je, če zanemarimo pretekla leta in neštete dokapitalizacije, lani državo stal novo debelo milijardo evrov.

Nadzorni svet NLB, ki ga sicer vodi France Arhar, do zdaj sicer še ni razpravljal o hazardiranju Medje, po pisanju Dnevnika pa je mogoče iz pojasnil Banke Slovenije razbrati, da je morda napočil čas za presojo ugleda predsednika uprave NLB in razmislek o tem, ali je še primeren za vodenje največje banke v državi. V NLB na vprašanja v zvezi igranjem pokra njihovega predsednika uprave ne odgovarjajo.

Banka Slovenije jasna: Treba je paziti na ugled

Zgovornejši pa so v Banki Slovenije, kjer so za časnik odgovorili, da je to vprašanje sicer namenjeno nadzornemu svetu. »Načeloma takrat, ko gre za igre, ki temeljijo na denarnih vložkih, to lahko pomeni določeno nagnjenost k prevzemanju tveganja v zasebnem življenju posameznika. Ta situacija bi bila zlasti problematična v primeru visokih denarnih vložkov in pri taki pogostosti igranja, ki bi kazala na zasvojenost igralca s temi igrami. V tem primeru se posameznik brez dvoma izpostavlja tveganju, da izgubi ugled, ki je v primeru oseb na visokih funkcijah v bankah problematično,« so za Dnevnik zapisali v Banki Slovenije. O tem, ali okoliščine zahtevajo ponovno oceno primernosti člana uprave banke na ministrstvu za finance pod vodstvom Uroša Čuferja, molčijo. 

Dejstvo pa je, da je ugled NLB v javnosti omajan: spomnimo se afere z nakupom pregrešno dragega audijaimage, medtem ko se je NLB utapljal v rdečih številkah in je varčeval na vseh koncih in krajih. Medji sta se 'zgodili' tudi dve zaposlitvi v bančništvu neizkušenih kadrov: prva je zaposlitev generalnega sekretarja Jurija Giacomellija, druga pa nedavna zaposlitev namestnika predsednika KPK Roka Praprotnika. In ne nazadnje: zgodba z najemom kadrovske agencije Korn Ferry International (KFI), ki jo je preučeval tudi KPK, je padla v še bolj nenavadno luč prav po zaposlitvi Praprotnika v NLB. Medja se je septembra lani znašel tudi v policijskem pridržanju med izvajanjem hišnih preiskav, v okviru katerih so iskali dokaze zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja image.

Hazarderske poteze v bančnem vsakdanu?

Na vprašanje, kako hazarderska je poteza Medje, da kot preiskovanec KPK še pred zaključkom postopka direktorsko mesto v banki ponudi članu senata iste komisije, in kako je taka odločitev škodovala ugledu banke, bo tako moral odgovoriti nadzorni svet banke. Praprotnik je namreč pred dnevi priznal, da ga je k razpisu povabil kar Medja sam image.

Medja je priznal, da je poker nazadnje igral leta 2010, česar glede na izide na spletni strani Pokerstars niti ne more zanikati. Takrat je bil sicer še član uprave Unicredit banke. Na vprašanje, ali so bili s tem seznanjeni, Dnevniku v Unicredit banki konkretno niso odgovorili. Čeprav Medja molči o svojem hobiju, pa je javnost vseeno izvedela, da naj bi se turnirjev udeležil v času dopusta, odkar pa je v NLB, naj se tega hobija ne bi več šel.

In če nima predsednik uprave NLB ničesar skrivati, zakaj za časnik ni želel razkriti, kakšen vzdevek uporablja v spletni sobi Pokerstars (kar bi razkrilo, kako reden igralec je in na kako visokih limitih igra), ter odgovoriti, ali morda uporablja tako imenovano internetno denarnico, ki je pri rednih igralcih spletnega pokra nepogrešljiva?

Deli s prijatelji