VREME

Kako bo te dni? Ne ekstremno, ampak nadležno

Objavljeno 07. avgust 2015 20.53 | Posodobljeno 07. avgust 2015 20.50 | Piše: T. L.

Na območju Julijskih Alp ali Karavank je jutri možna kakšna vročinska nevihta, zato previdno, če se odpravljate v gore.

Poletje je in želite izkoristiti plaže. Tudi če ni najbolj zdravo ...

LJUBLJANA – »Pred nami je še teden dni podobnega vremena, torej vročine, ne obeta se nič novega,« pravi Brane Gregorčič, dežurni meteorolog pri Agenciji RS za okolje (Arso). Jutri popoldne je izjemoma možna kakšna vročinska nevihta na severozahodu države, in sicer na območju Julijskih Alp ali Karavank. Nato sledijo štirje dnevi brez neviht, se pa možnost vročinskih neviht povečuje v drugi polovici prihodnjega tedna.

Pa so v trenutnih okoliščinah razmere zrele tudi za kakšno točo? Gregorčič pravi, da te možnosti še ni videti. Trenutno je v tem smislu sicer precej pestro na območju severu Španije, Francije, na severu Nemčije, pred dnevi pa je bilo precej burno tudi na Balkanu, vendar smo lahko pri nas mirni. »Bomo pa videli, kaj se bo zgodilo v drugi polovici prihodnjega tedna.«

Na Arsu so danes obnovili opozorilo o vročinskem valu, ki pritiska na Slovenijo te dni.image Vročina bo v teh dneh pritiskala tudi po večjih mestih in na Primorskem. Velika mesta se ponoči manj ohladijo in zjutraj vročina pritisne hitreje. »Smo nekje na meji med rumenim in oranžnim opozorilom. Vendar ni videti, da bi se vročina zelo zaostrovala. V osrednji Sloveniji bomo tako namerili do 34 stopinj Celzija, na Primorskem pa do 36 stopinj,« pojasnjuje Gregorčič. Temperature sicer niso ekstremne, ker pa trajajo dovolj dolgo, so lahko tudi malce nadležne, še dodaja.

Kje boste preživeli avgustovski vročinski val? Pišite nam.

Deli s prijatelji