VROČINSKI VAL

Arso opozarja na veliko toplotno obremenitev, spet prek 35 stopinj

Objavljeno 06. avgust 2015 12.26 | Posodobljeno 06. avgust 2015 12.28 | Piše: T. L.

Danes bo zelo vroče na Primorskem, pred nami pa je še vsaj deset dni vročine. Ste pripravljeni?

LJUBLJANA – Pripravite se. Če imate za danes v načrtu, da bi se ohladili v slovenskem morju, premislite še enkrat. Agencija za okolje RS (Arso) je namreč za današnji dan izdala opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve za Primorsko in večja mesta. V prihodnjih dneh pa se bo toplotna obremenitev stopnjevala tudi drugod po državi. Vročinski val bo predvidoma trajal še vsaj do druge polovice prihodnjega tedna.

Vročina najhujša, ko piha šibka burja

Na Primorskem se bo živo srebro danes povzpelo prek 35 stopinj Celzija, najtopleje bo v Vipavski dolini in na Goriškem, nam je povedal dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh. Že včeraj je bilo na predelih tik ob morju precej vroče, bodo pa danes ob morju bolj znosne temperature. Tako bo, denimo, v Kopru najverjetneje manj vroče, kot je bilo včeraj, in bodo tam tudi namerili nekaj stopinj manj. Velkavrh pojasnjuje, da je vročina najhujša, ko piha šibka burja. Če je močna burja, pa sproti odnaša segreti zrak. »Če je šibak veter v smeri burje, pa je najhuje. In danes bo precej vroče.«

V prestolnici bomo imeli 32, 33 stopinj Celzija, vroče bo, vendar ne za izdajo opozorila. Jutri bo tudi drugod po Sloveniji vroče, saj se počasi pregreva ozračje in bo povprečna dnevna temperatura višja, kot je bila do zdaj (gre za pregretost ozračja, do katere pride po več dneh vročine in ne toliko zaradi višjih vsakodnevnih temperatur). Ne bo tako vroče, kot je bilo julija, bo pa vročina v naslednjih dneh kar konstantna, še dodaja Velkavrh.

Ker pa se je noč že toliko podaljšala, da so nočne temperature nekoliko nižje, je lažje prenašati vročino, saj se ponoči in zjutraj vseeno še malce shladi. Telo ni ves dan izpostavljeno toplotni obremenitvi

Nič ne bo z ohladitvijo

Sanjate o ohladitvi? Nič ne bo. In to še vsaj deset dni. Toliko vnaprej namreč ni videti nobene ohladitve in to obdobje se lahko še podaljša, pravi Velkavrh. Pojavi se sicer lahko kakšna nevihta na severovzhodu države, vendar nič resnejšega. 

Torej, ste pripravljeni na avgustovski vročinski val?

Deli s prijatelji