LIKVIDIRANI

Kaj bomo žrtvovali za tajkunski banki?

Objavljeno 08. september 2013 20.55 | Posodobljeno 08. september 2013 20.57 | Piše: M. U.

VLV: Banka Slovenije naj se opredeli do odgovornosti bivšega guvernerja Marka Kranjca.

Banka Slovenije pravi, da je gotovine dovolj.

LJUBLJANA – Potem ko se je Banka Slovenije odločila za nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke so se oglasili tudi v Vseslovenski ljudski vstaji (VLV). Od vlade in centralne banke zahtevajo točen podatek o tem, koliko sredstev bo treba v postopku likvidacije obeh bank.

Kaj bomo žrtvovali za reševanje tajkunskih bank?

Od vlade zahtevajo še pojasnila, katere socialne pravice in koliko za zagon gospodarstva bo treba žrtvovati za reševanje teh dveh, kot pravijo, tajkunskih bank. Od nove uprave, novega nadzornega sveta obeh bank in Banke Slovenije pričakujejo aktivno vključevanje v iskanje kazensko in civilno odgovornih za propad obeh bank in s tem za oškodovanje slovenskega proračuna.

Odgovornost bivšega guvernerja Marka Kranjca

V VLV zahtevajo, da se novo vodstvo Banke Slovenije jasno opredeli do morebitne kazenske, civilne in/ali strokovne odgovornosti nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca. »Od organov pregona zahtevamo, da poiščejo in najdejo tiste, ki so odgovorni za polom teh bank, ter od njih izterjajo denar, ki ga bodo sedaj morali plačati slovenski davkoplačevalci.«

Tudi prvaka opozicije skrbi za denarnico

Že v petek je tudi Janez Janša ob novici, da bodo banki likvidirali, posvaril, da bomo davkoplačevalci plačevali za bančne polomije. 

image

»Insajderji« lahko mirno spijo

Kot poročajo Finance, pa lahko vodilni, ki so Probanko in Factor banko pripeljali do likvidacije, mirno spijo, saj svojih depozitov v (svoji) zavoženi banki ne bodo izgubili. Še več, tudi depoziti povezanih družb so neomejeno varni. Po poročanju Financ sta takšni družbi na primer Perutnina Ptuj in Trimo. 

Deli s prijatelji