PO SVOJE

Javnim uslužbencem dodatek k plači za uporabo računalnika?

Objavljeno 20. november 2013 18.30 | Posodobljeno 20. november 2013 18.30 | Piše: Mo. S.

Dodatek za ionizirajoče sevanje so si nekateri očitno razlagali napačno.

Pazite se spletnih goljufij.

LJUBLJANA – V Sloveniji je v javnem sektorju zaposlenih skoraj 160.000 ljudiimage, ki seveda dobivajo plače in dodatke. Njihove plače naj bi do konca leta 2014 ostale nedotaknjene, med raznimi dodatki pa najdemo tudi take, ki si jih nekateri razlagajo kar po svoje.

Javni uslužbenci so lani na svoje račune za dodatke, med katere štejemo tudi delovno uspešnost, dežurstva in delo za več kot polni čas, dobili bajnih 447 milijonov evrov. Na račun delovne dobe so dobili 156,9 milijona evrov, za delo čez polni delovni čas 78,1, za delovno uspešnost 73, za delo ob nedeljah 23,4, za dežurstva 17,6 milijona evrov, za ionizirajoče sevanje, stalno pripravljenost, položajni dodatek, dvojezičnost ipd. pa skupaj skoraj 100 milijonov evrov, poroča časnik Reporter.

Dodatek za uporabo fotokopirnega stroja?

Gre za enega zanimivejših dodatkov. Kot razkriva Kolektivna pogodba za javni sektor (KPJS), gre v resnici za dodatek za izpostavljenost pri delu v kontroliranem območju ionizirajočega sevanja, kar pa še ne pomeni, da ga je uslužbenec upravičen dobiti, če zgolj uporablja računalnik ali fotokopirni stroj. Po poročanju Reporterja se (je) namreč dogaja(lo) prav to: ponekod ta dodatek dobivajo tisti, ki vzdržujejo fotokopirne stroje in za to potrebujejo dodatno zaščitno opremo, ponekod pa so ta člen KPJS izkoriščali, saj so za sevanje šteli tudi običajno uporabo računalnika.

Štirje milijoni za dvojezičnost

Zanimiv je tudi dodatek za dvojezičnost, ki pripada javnim uslužbencem in sodnikom, državnim tožilcem in državnim pravobranilcem, ki delajo na območju občin, kjer živita italijanska in madžarska narodna skupnost, kjer je italijanski ali madžarski jezik tudi uradni jezik in je znanje jezika narodne skupnosti pogoj za opravljanje dela.

Višina tega dodatka znaša od 12 do 15 odstotkov osnovne plače za učitelje in druge strokovne delavce v osnovnem in srednjem šolstvu, vzgojitelje v vrtcih in novinarje RTV Slovenija. Drugi javni uslužbenci prejemajo za dvojezičnost od tri do šest odstotkov osnovne plače, samo lani pa je 5000 javnih uslužbencev na ta račun prejelo štiri milijone evrov. Zaradi dvojezičnosti imajo med drugim višjo plačo tudi 200 uslužbencev primorske univerze, vsak sedmi zaposleni na RTV Slovenija in uslužbenci izolske bolnišnice.

Poleg teh dveh seveda obstajajo še dodatki za mentorstvo, specializacijo, naziv ipd., kljub vsem naštetim pa velja omeniti, da funkcionarjem pripada le dodatek za delovno dobo. 

Deli s prijatelji