ZLATO PRAVILO

Janša: »Zadolževanje je prepovedano«

Objavljeno 05. marec 2012 19.15 | Posodobljeno 05. marec 2012 20.04 | Piše: M. U., STA

Po zlatem pravilu morajo biti proračuni uravnoteženi ali celo v presežku.

LJUBLJANA – Predsedniki parlamentarnih strank in poslanca narodnih skupnosti so pri predsedniku vlade Janezu Janši sestankovali o dopolnitvi ustave z zlatim fiskalnim pravilom, s katerim se bo določilo načelo vzdržnosti na področju javnih financ. Vnos zlatega pravila v nacionalne zakonodaje, zaželeno na ustavni ravni, je zahteva medvladne pogodbe 25 članic EU o fiskalnem paktu. Predsednik vlade je po sestanku povedal, da so strankarski prvaki potrdili zavezo o sprejetju zlatega pravila in se dogovorili, da se tudi evropski fiskalni pakt ratificira čim prej.

Zadolževanje je prepovedano

Vse stranke so pripravljene na sprejem ustavne določbe, da so proračuni v Sloveniji uravnoteženi ali imajo presežek. »To pomeni, da je zadolževanje prepovedano,« pravi Janša.

Vzor so nam Nemci

Sicer bo formalni predlog ustavnih sprememb pripravljen do četrtka, bo pa ustavno besedilo verjetno določalo tudi izjeme za proračunski primanjkljaj, kot so na primer naravne nesreče. Kot je dejal premier, je želja vseh, da pridemo do uravnoteženega proračuna čim prej, in dodal, da je svetel vzor pri tem Nemčija. Podrobneje bo izvajanje fiskalnega pravila določeno z ustavnim zakonom, ki ga bo parlament prav tako sprejemal z dvotretjinsko večino. Ta bo predvidel tudi sankcije in ukrepe za primere, da bi se vseeno ustvaril primanjkljaj.

Kapital naj gnezdi tudi v Sloveniji

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je ob tem ocenil: »Kapital je zelo plaha ptica. Jaz bi želel, da bi ta plaha ptica gnezdila tudi v Sloveniji in imela mladiče. Če to želimo, je treba ustvariti varno okolje za to plaho ptico in to delamo zdaj,« je dejal slikovito.

Prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković je dejal, da ima zlato fiskalno pravilo pri njih podporo, a ob določenih pogojih. Janković bi rad danes videl izračune za vsako leto posebej oziroma to, kaj se načrtuje v naslednjih štirih, petih letih. »Je pa ena sprememba, ki se mi zdi veliko boljša – zdaj govorimo o odhodkih in ne več o zadolževanju,« je dejal.

Deli s prijatelji