NUJNO

Slovenija spreminja ustavo zaradi zadolževanja

Objavljeno 05. marec 2012 09.20 | Posodobljeno 05. marec 2012 08.46 | Piše: D. P., STA

Zlato pravilo naj bi pomagalo uravnotežiti javne finance, sankcije za kršitev pa niso določene.

Janša bo danes sedel za isto mizo s sindikati.

LJUBLJANA – Predsedniki parlamentarnih strank in poslanca narodnih skupnosti se bodo popoldne sestali na pogovorih o dopolnitvi ustave z zlatim fiskalnim pravilom. Spremenil naj bi se 148. člen ustave. Z njim bi Slovenija določila v ustavi zlato fiskalno pravilo o uravnoteženih javnih financah, sicer po besedilu, ki ga je pridobil časnik Delo, ni določena višina dolga. Iz predloga izhaja, da se je vlada izognila določitvi višine dolga, ki ga država ne sme preseči, zato tudi niso določene sankcije za kršitev zlatega fiskalnega pravila.

O pravilu že v času Boruta Pahorja

Da bi v Sloveniji zlato pravilo zapisali v ustavo, so se predsedniki parlamentarnih strank dogovorili že v času mandata prejšnje vlade, ki jo je vodil Borut Pahor. Takrat višine dolga, ki ga država ne bi smela preseči, še niso določili, kot še dopustno zgornjo mejo pa so najpogosteje omenjali 48 odstotkov BDP.

Za 25 držav EU

Zlato pravilo, po katerem morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku, je sicer temelj pogodbe o fiskalnem paktu, ki so jo v petek v Bruslju podpisali voditelji 25 članic EU. V Sloveniji je javni dolg v času krize tako kot v večini drugih držav naraščal, a je pod 60 odstotki, ki jo kot zgornjo dopustno mejo določa pakt o stabilnosti in rasti.

Deli s prijatelji