ODZIVI

Janša: Vinjete dražijo, ker rabijo denar za nov spomenik diktatorju

Objavljeno 12. september 2013 21.09 | Posodobljeno 12. september 2013 21.09 | Piše: S. J.

Podražitve vinjet se je razveselil zgolj Dars.

Ste vinjeto že zamenjali?

LJUBLJANA – Po novem bomo za letno vinjeto za osebno vozilo namesto dosedanjih 95 evrov odšteli 110 evrov, za motorna vozila se bo leta vinjeta podražila s 47,5 evra na 55 evrov, nespremenjene pa ostajajo cene tedenskih in mesečnih vinjet. Uvedli so novo kategorijo vinjet za kombinirana vozila. Tedenska vinjeta bo stala 40 evrov, mesečna 80, letna pa 220.

Dars zadovoljen, ostali nesrečni

V Družbi za avtoceste v RS (Dars) pozdravljajo današnjo odločitev vlade, ostali uporabniki vinjet pa nad odločitvijo vlade niso najbolj navdušeni. Dars je prepričan, da bo sprememba cenovne politike na področju cestninjenja avtocest in hitrih cest omogočila stabilno in finančno vzdržno poslovanje slovenskega upravljavca avtocest. STA piše, da bo nova cenovna politika omogočila povečanje prihodkov iz cestnin za približno 60 milijonov evrov letno.

Leta 2009 so vozniki osebnih vozil za letno vinjeto odšteli 55 evrov. 

Sprememba cenovne politike zasleduje predvsem tri cilje:  omogočiti stabilno poslovanje Darsa v prihodnosti in s tem razbremeniti tveganje za državni proračun, vzpostaviti pravičen sistem cestninjenja glede na uporabo avtocest in nastalo škodo na cestišču ter slediti zavezam EU k čim bolj okolju prijaznemu prometu.

Zakaj po avtocesti? Iz Celja v Ljubljano hitreje po regionalki

Na podražitev pa se je odzvalo kar nekaj poslancev. Sonja Ramšak iz SDS je na twitterju zapisala: »Dražimo vinjete, avtoceste pa so slabše kot regionalne. Iz Celja v Ljubljano hitreje po regionalki kot avtocesti.« Proti podražitvi vinjet je spregovoril tudi poslanec Nove Slovenije Matej Tonin, ki se mu ne zdi smiselno, da se dražijo vinjete za motoriste, saj bodo »v še večji meri izbirali regionalne ceste, ki pa so bolj nevarne«. Na splošno pa se zdi Novi Sloveniji vladna odločitev o podražitvi vinjet napačna in jo obžalujejo. Prav tako pa se jim ne zdi smiseln čas podražitve vinjet, saj bi bilo veliko bolj smotrno, če so se za podražitev že odločili, da bi jo izvedli pred dopusti. Prav tako je Tonin poudaril, da bi morala vlada iskati prihodke od tujega tranzita, ki poteka skozi Slovenijo in tudi najbolj uničuje slovenske ceste, namesto tega pa je le še bolj obremenila domače tovornjakarje.

Vlada znova udarila po državljanih

Poslanec SDS in nekdanji minister za infrastrukturo Zvone Černač in prostor pa je podražitev vinjet celo označil za nov davek za državljane. »Vlada je s tem ponovno udarila po žepu domače državljane, ker so večinoma ti kupci letnih vinjet. Poleg tega je uvedla dodatno vinjeto za lahka gospodarska vozila, kombije in ostala vozila, ki jih v največji meri posedujejo manjši obrtniki, s. p.-ji, manjši podjetniki, tako da jih bo tudi po tej plati po nepotrebnem še bistveno bolj obremenila in poslabšala njihov že tako slab položaj zaradi recesije,« je dejal Černač.

Preko twitterja se je oglasil tudi predsednik SDS Janez Janša: »Spet dražje vinjete. Rabijo denar za nov spomenik diktatorju. Še eno leto te vlade, pa spet bencin na bone in sistem par-nepar.«

Z dvigom cene vinjet pa so nezadovoljni tudi avtoprevozniki, ki vlado obtožujejo, da je odločitev sprejela enostransko. O morebitnih ukrepih zaradi podražitve cestnin pa bodo še razmislili.

Deli s prijatelji