PODRAŽITEV

Vlada pokleknila pred Darsom: za vinjeto 110 evrov

Objavljeno 12. september 2013 15.06 | Posodobljeno 12. september 2013 17.07 | Piše: T. L., STA

Po novem bomo za letno vinjeto odšteli 110 evrov.

Vetrobransko steklo bo v letu 2012 krasila svetlo zelena vinjeta

LJUBLJANA – Zgodilo se je to, kar je vlada odlagala vse poletje: uklonila se je zadolženemu Darsu in zvišala cene vinjet. Za letno vinjeto za osebno vozilo bo treba namesto dosedanjih 95 evrov odšteti 110 evrov, za motorna vozila se bo leta vinjeta podražila s 47,5 evra na 55 evrov, je po seji vlade poročal RTVS. Cene tedenskih in mesečnih vinjet ostajajo nespremenjene.

Vlada pa je uvedla novo kategorijo vinjet, in sicer za kombinirana vozila. Tedenska vinjeta bo stala 40 evrov, mesečna 80, letna pa 220.

Naj spomnimo: leta 2009 so vozniki osebnih vozil za letno vinjeto odšteli 55 evrov. 

Reševanje Darsa na plečih uporabnikov

Vlada želi z novim sistemom cenovne politike cestninjenja avtocest prispevati k dolgoročno vzdržnemu financiranju Družbe za avtoceste v RS (Dars). »Prihodnje leto Darsu zapadejo obveznosti v višini 365 milijonov evrov, zato smo bili prisiljeni na novo sprejeti cenovno politiko cestninjenja Darsa,« je na novinarski konferenci pojasnil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Minister vse državljane sodi po sebi

Tedenske in mesečne vinjete za osebna vozila, ki stanejo 15 oziroma 30 evrov, se v nasprotju z letnimi vinjetami ne bodo podražile. »Ocena je bila, da dvig cene letne vinjete za tiste, vključno z mano, ki se dnevno vozimo in dnevno uporabljamo avtoceste, s 95 evrov na 110 evrov ne bo bistveno obremenil ali zvišal osebnih stroškov,« je dejal minister.

Po kilometru se bodo zvišale tudi cestnine za avtoprevoznike, s katerimi se je vlada po besedah Omerzela trdo, a konstruktivno pogajala. Dogovorili so se, da bodo v sistemu cestninjenja za tovorna vozila obremenili ekološko bolj sporna vozila, večjih popustov in razbremenitev pa bodo deležna ekološko bolj sprejemljiva vozila, kot so vozila z motorji Euro 5 in Euro 6, je pojasnil minister.

Za ekološke sprejemljive dodatne subvencije

Za ekološko bolj sprejemljiva vozila so tako iz podnebnega sklada zagotovili dodatne štiri milijone evrov subvencij, ki se nanašajo na letošnje leto in pretekla leta, v katerih te pomoči avtoprevoznikom niso izplačali.

Ministrstvo je najprej predlagalo za 2,5 milijona evrov subvencij, avtoprevozniki so zahtevali šest milijonov evrov, na koncu pa so se uskladili za štiri milijone evrov. »Pogajanja, ki smo jih mi peljali, in uradne zabeležke kažejo, da je bila ta tema zaprta in izpogajana,« je na vprašanje o morebitnem nezadovoljstvu avtoprevoznikov dejal Omerzel.

Deli s prijatelji