LDS O PATRII

Janša v strahu beži pred pravno državo

Objavljeno 04. julij 2012 15.21 | Posodobljeno 04. julij 2012 14.32 | Piše: S. J.

LDS je prepričan, da Janša izigrava pravno državo in se norčuje tako iz domačih kot tujih sodišč.

Matoz in Janša.

LJUBLJANA – Danes je na okrožnem ljubljanskem sodišču potekala še zadnja obravnava v zadevi Patria pred dvomesečnim poletnim dopustom. Današnjega naroka so se udeležili trije obtoženi, manjkal pa je predsednik vlade Janez Janša, tudi tokrat zaradi službenih dolžnosti, z vlado je namreč na obisku v Podravju.

V LDS ogorčeni

Ponovna neudeležba predsednika vlade na sodišču pa je močno zmotila zunajparlamentarno stranko LDS. »Izigravanje pravne države, ki si ga v sojenju o zadevi Patria vedno znova privošči Janez Janša, je za predsednika vlade te države škandalozno. Kot da ne bi bilo dovolj, da se je na to mesto zavihtel brez polne legitimnosti, saj je zoper njega vložen pravnomočni obtožni predlog v kazenskem postopku, sedaj to dejstvo spreminja v navidezno farso in norčevanje iz slovenskega pravosodnega sistema,« so zapisali na svoji spletni strani.

Janša je slab zgled za državljane

Po njihovem mnenju se Janša namerno izmika sojenju, z »za lase privlečenimi izgovori pa svojega izostanka z obravnav niti ne poskuša več dostojno opravičiti«. Janša je, tako so zapisali, ne le slab zgled za državljane, ampak meče slabo luč na celotno državo v očeh EU.

Beg pred pravno državo

»V LDS smo prepričani, da vse to počne v begu pred pravno državo, v utemeljenem strahu, ki ga slabo prikriva z zaigrano hladno aroganco,« so zapisali in nadaljevali, da se Janša ne norčuje le iz domačih, ampak tudi iz mednarodnih sodišč. Saj je izjava, da denarja za odškodnine izbrisanim ni, neposredno posmehovanje Evropskemu sodišču za človekove pravice.

Zanima jih tudi, kaj bi morali storiti, da bi Janša le prišel na sodišče: »Vprašujemo se, ali mora sodišče vljudno prositi SDS, da svojega predsednika in preostale člane domnevno vpletene v korupcijsko afero, pripelje na sodišče.«

Sramotna prisilna privedba

V LDS so prepričani, da bi moralo sodišče uporabiti vsa pravna sredstva za zagotovitev navzočnosti obtoženih na obravnavah, prav tako pa bi morali sankcionirati vsak poskus političnega pritiska in žaljenja inštitucij. Še večja sramota kot Janševo izogibanje sodnim obravnavam, bi bila po mnenju LDS prisilna privedba predsednika vlade pred sodišče.

Deli s prijatelji