ODMEVALE PARTIZANSKE PESMI

Janeza Stanovnika pospremili na zadnjo pot (FOTO in VIDEO)

Stanovnik je umrl v petek, star je bil 97 let. Na pogrebu številni znani obrazi.
Fotografija: Med žalujočimi tudi Kacin. FOTO: T. V.
Odpri galerijo
Med žalujočimi tudi Kacin. FOTO: T. V.

Na ljubljanskih Žalah so se z vojaškimi častmi poslovili od nekdanjega predsednika predsedstva Socialistične republike Slovenije in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika.

Pogreba se udeležujejo tudi veljaki Socialnih demokratov. FOTO: T. V.
Pogreba se udeležujejo tudi veljaki Socialnih demokratov. FOTO: T. V.
Pogreba sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in premier Marjan Šarec, prvi slovenski predsednik Milan Kučan pa je imel govor. Že pol ure pred uradnim začetkom so na pokopališče prispeli tudi nekdanji minister Igor Lukšič ter poslanci SD Matjaž Nemec, Marko Koprivc in Matjaž Han. Kmalu sta prišla še Dejan Židan in ljubljanski župan Zoran Janković

Pred kapelico je bilo opaziti Milana Kučana z ženo Štefko, v ospredju pa je bil tudi politik Jelko Kacin. Prisotni so bili tudi predsednica Desusa Aleksandra Pivec, predsednik SMC Zdravko Počivalšek in vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič. Med žalujočimi smo opazili tudi Tita Turnška, nekdanjega predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Janeza Zemljariča in Mitjo Klavora.

Po ljubljanskih Žalah so še pred uradnim začetkom odmevale partizanske pesmi.

Začetek pogreba:


Spregovoril je Milan Kučan:


Celotni govor si lahko preberete tukaj:


Pospremili so ga na zadnjo pot. FOTO: T. V.
Pospremili so ga na zadnjo pot. FOTO: T. V.

Stanovnik, ki je umrl v 98. letu starosti, je bil med vojno partizan, kasneje pa je deloval na mnogih položajih, tudi v OZN. Ob osamosvajanju Slovenije je bil predsednik predsedstva in takrat se ga je prijel vzdevek 'oče naroda'. Slovel je kot odličen retorik, v spominu pa bodo ostali tudi njegovi značilni košati beli brki.

Žalna knjiga za pokojnim Janezom Stanovnikom v predsedniški palači. FOTO: Voranc Vogel
Žalna knjiga za pokojnim Janezom Stanovnikom v predsedniški palači. FOTO: Voranc Vogel
Od Stanovnika se bodo po predhodnem soglasju svojcev poslovili z vojaškimi častmi, do česar je upravičen, ker je nosilec odlikovanja zlati častni znak svobode Republike Slovenije, ki ga je prejel leta 2002. Na pogrebu bosta prisotna garda Slovenske vojske in policijski orkester.

Že v sredo so se Stanovniku z žalno sejo poklonili v mestnem svetu ljubljanske občine in Zvezi združenj borcev za vrednote NOB.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije