OKUŽBE NA DELOVNEM MESTU

Izigrani zdravstveni delavci ostajajo brez nadomestil plače

Ministrstvo odgovarja, da ob ustrezni uporabi zaščitne opreme do okužb ne more priti.
Fotografija: Ob okužbi na delovnem mestu jim ne pripada stoodstotno nadomestilo. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Ob okužbi na delovnem mestu jim ne pripada stoodstotno nadomestilo. FOTO: Jure Eržen

Čeprav delajo v prvih linijah v boju s koronavirusom, jih delodajalci izigravajo. Zdravstveni delavci, zaposleni v domovih za starejše in drugih socialnih zavodih, so ogorčeni, ker ostajajo brez stoodstotnega nadomestila plače ob bolniški odsotnosti, če se okužijo na delovnem mestu, poroča TV Slovenija.

To bi jim namreč pripadalo le ob poškodbi na delovnem mestu, tega obrazca pa jim delodajalci nočejo izpolniti. V tem primeru morajo namreč nadomestilo kriti iz lastnega žepa. Čeprav so že predlagali, da bi ta sredstva namenili iz proračuna, predlog za zdaj ni bil sprejet.

Preberite tudi: Zaposleni izgorevajo, Rozman pa jim očita to ...

Ministrstvo za zdravje medtem na to odgovarja, da ob ustrezni uporabi zaščitne opreme do okužb ne more priti, zato okuženi zdravstveni delavci nimajo pravice do stoodstotnega nadomestila, še poroča TV Slovenija.

Nimajo časa za kavice, delajo 12-urne izmene

»Zdrava pamet je odpovedala,« ob tem pravi Irena Ilešić Čujović, predstavnica Sindikata zdravstva in socialnega varstva. Ko je povedala, zdravstvenim delavcem v času karantene, v primeru stika z okuženim, pripada stoodstotno nadomestila, če pa zbolijo, pa jim to ne pripada. 

Odgovorila je tudi na kritike, da so se številni delavci okužili na neformalnih srečanjih, »ob kavicah«. »Naši delavci nimajo časa za neformalna druženja, delajo 12-urne izmene, v skafandrih, popolni zaščitni opremi. Žal je pač tako, da je veliko okuženih asimptomatskih, poleg tega so velik problem tudi prostorske in kadrovske zmogljivosti, zato prihaja do prenosov okužb.«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije