VOLILNI TURIZEM

Ivo Vajgl v nemilosti: To so govorice in umazana natolcevanja

Objavljeno 25. oktober 2013 17.49 | Posodobljeno 25. oktober 2013 17.49 | Piše: P. J.

Dejal je, da na govorice ne misli odgovarjati in da vedno potuje le iz konkretnih razlogov, ki so povezani z njegovim delom.

BRUSELJ – Pred dnevi je European Voice poročal o sumih »volilnega turizma«, ki letijo tudi na slovenskega evropskega poslanca Iva Vajgla. Informacije, zakaj je Vajgl skupaj s poslancema poslanske skupine ALDE (Nemko Alexandro Thein in Fincem Hannujem Takkulo) po vrnitvi iz Azerbajdžana v nemilosti, smo skušali preveriti tudi pri Vajglu, a je naša vprašanja označil za govorice in nanje ni odgovoril: »Vse govorice, ki jih pomagate širiti v zvezi z mojo soprogo, so umazana natolcevanja, na katera ne nameravam odgovarjati.« Vpraševali smo ga namreč po pogostih poteh v Azerbajdžan in prosili, naj nam pokaže račune za stroške bivanja, ki si jih plačuje ob obiskih.

Ženine vloge ne želi pojasniti

Po naših informacijah naj bi bil evropski poslanec Ivo Vajgl »glavni azerbajdžanski lobist v Evropskem parlamentu«. Pri Vajglu smo skušali preveriti informacije, ali mu prek soproge, priznane harfistke Mojce Vajgl Zlobko, Azerbajdžanci nakazujejo honorarje. Naši viri, ki poznajo Azerbajdžan, pravijo, tudi to smo skušali preveriti pri Vajglu, da ob obiskih Azerbajdžana, ki naj bi bili pogosti, Vajgl s soprogo prebiva v luksuznem državnem hotelu Respublica, v 150 kvadratov velikem apartmaju, vse to pa na stroške Azerbajdžana, zaradi česar si je Vajgl celo v Evropskem parlamentu pridobil imidž glavnega lobista za azerbajdžanske interese.

Kako se je Vajgl znašel v težavah, preberite tukaj.

»Nič od tega, kar ste zapisali, ne drži. Da bi vam in ostalim, ki jih zanima moj odgovor na senzacionalistični članek v bruseljskem tedniku, olajšal delo, sem svoj komentar poslal društvu Integriteta, ki ga je objavilo na svoji spletni strani, in temu nimam česa dodati.« Pravi, da očitek volilnega turizma zavrača, saj da za kaj takšnega nima ne časa niti volje. V zadnjih štirih letih je opravil kar nekaj potovanj »v države, ki jih nekateri vidijo kot turistične destinacije, zame pa so bile mesta, kjer sem moral opraviti službene zadeve, na primer v Maroku, Zahodni Sahari, Palestini, Izraelu, Turčiji, Italiji, Španiji, Ukrajini in Azerbajdžanu«.

Dodal je še, da če kot poslanec kam potuje, to stori »iz konkretnih razlogov, ki so povezani z mojim delom in mi, seveda, razen v primerih, ko gre za resnični turizem, stroške potovanja krije Evropski parlament«.

Deli s prijatelji