SPODBUDNE NOVICE

Iščete službo? V pol leta bo na voljo 17 tisoč novih delovnih mest

Delodajalci napovedujejo 2,6-odstotno rast števila zaposlitev. Preberite, kateri poklici bodo najbolj iskani.
Fotografija: Zavod za zaposlovanje FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Zavod za zaposlovanje FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Delodajalci v Sloveniji bodo v drugi polovici tega leta odprli 17.300 novih delovnih mest, so sporočili z zavoda za zaposlovanje. Napovedujejo 2,6-odstotno rast števila zaposlenih. Upamo, da imajo prav.

Zaradi nadomeščanja, večjega povpraševanja po izdelkih ali storitvah oziroma širitve dejavnosti, delno pa tudi zaradi povečevanja števila zaposlenih, bodo potrebovali 31.100 delavcev.

Največjo rast zaposlovanja napovedujejo v gradbeništvu in drugih poslovnih dejavnostih. Iskali bodo predvsem voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarje, varilce in prodajalce.

Da že do zdaj ni bilo lahko najti delavcev v nekaterih dejavnostih, dokazuje podatek zavoda za zaposlovanje, da se je skoraj polovica delodajalcev v pretekli polovici leta že srečala s pomanjkanjem ustreznega kadra, v velikih podjetjih pa je ta odstotek še višji – 66 odstotkov.

Najbolj iskani so delavci v gostinstvu, zdravstvu, socialnem varstvu, gradbeništvu, predelovalnih dejavnostih ter prometu in skladiščenju. Doslej so pomanjkanje reševali z večanjem obsega dela zaposlenih, preusposabljanjem ali usposabljanjem zaposlenih, veliko naročil pa je bilo treba zaradi premalo delavcev tudi zavrniti.

Zavod za zaposlovanje FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Zavod za zaposlovanje FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije