ODZIVI

Irglova poziva k udeležbi na referendumu

Objavljeno 09. maj 2014 00.05 | Posodobljeno 09. maj 2014 00.05 | Piše: STA, Mo. S.

Ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo za razveljavitev odloka o referendumu o arhivski noveli, na referendum bomo tako odšli 8. junija.

Eva Irgl.

LJUBLJANA – V poslanskih skupinah spoštujejo odločitev ustavnega sodišča, ki je zavrnilo zahtevo za razveljavitev odloka o referendumu o arhivski noveli image

Po oceni SD je bilo tako odločitev ustavnega sodišča glede referenduma zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih pričakovati. Državni zbor (DZ) je namreč, kot so zapisali, sledil odločbi ustavnega sodišča, ki je odpravila odlok o razpisu referenduma, ki je za dan glasovanja predvidel 4. maj. Vodja poslanske skupine PS Jožef Kavtičnik odločitev ustavnega sodišča spoštuje, ni pa je posebej komentiral. V referendumski kampanji bo PS nadaljevala vse aktivnosti, ki so jih v stranki napovedali. Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer pri predvidenem dnevu referenduma ne vidi težav, bo pa kampanja po razpadu PS po njegovih besedah potekala nekoliko drugače. Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj se je komentarja današnje odločitve ustavnega sodišča vzdržal. V DL so sicer odlok za razpis referenduma 8. junija podprli.

Najskromnejši v NSi

V SLS pa so danes zapisali, da spoštujejo tako voljo več kot 40.000 državljank in državljanov, ki so referendum zahtevali, kot tudi odločitev ustavnega sodišča, da je zdaj predlagani datum izvedbe referenduma ustrezen. »Obžalujemo pa, da niso predvsem vlada Alenke Bratušek in poslanci razpadajoče koalicije imeli dovolj modrosti ter gospodarne odgovornosti do davkoplačevalcev, da bi referendum izvedli skupaj z enimi izmed trojih volitev, ki nas čakajo v letošnjem letu. Tako bi namreč prihranili ta strošek in ta sredstva raje porabili npr. za katerega izmed programov gospodarskih spodbud in zaposlovanja,« so zapisali v SLS. Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je zavrnitev zahteve za razveljavitev odloka o referendumu pričakoval. Kot je poudaril, je prav, da se o temi, kot so arhivi, odloča ločeno od evropskih volitev. Sicer pa meni, da referendum o arhivski noveli sploh ne bi bil potreben in »da naši arhivi niso zaprti«. V NSi pa so navedli le, da odločitve ustavnega sodišča spoštujejo.

Irglova poziva k udeležbi

Prvopodpisana pod zahtevo za referendum Eva Irgl (SDS) je državljanke in državljane pozvala, naj se referenduma udeležijo. Irglova, ki je odlok že drugič poslala v presojo ustavnemu sodišču, ocenjuje, da bi bila zaradi težke finančne situacije, v kateri je država, najbolj racionalna odločitev, če bi se pri določitvi datuma referenduma sledilo dvema kriterijema, in sicer smotrnosti porabe javnih sredstev ter najvišji mogoči udeležbi volivk in volivcev pri glasovanju. Razočarana je, da je koalicija vztrajala pri samostojnem dnevu za referendum in to ob zavedanju, da bomo v tem času poleg referenduma odšli vsaj na troje volitev, pri tem pa opozarja, da bo koalicija strank, ki je predlagala samostojen datum za referendum, morala prevzeti odgovornost za visoke stroške referenduma, ki bodo tako vsaj za 2,2 milijona evrov višji.

Kot je zapisala, pa odločitev ustavnega sodišča spoštuje. Državljanke in državljane je pozvala, da se v »čim večjem številu udeležijo referenduma proti zapiranju arhivov Udbe in s tem pokažejo, da je vprašanje zgodovinske resnice pomembno vprašanje in da z zavrnitvijo novele zakona omogočijo vsem raziskovalcem, da lahko nemoteno in brez političnih pritiskov raziskujejo našo polpreteklo zgodovino«.

Deli s prijatelji