ODLOČITEV

Ustavno sodišče dovolilo referendum 8. junija

Objavljeno 08. maj 2014 17.18 | Posodobljeno 08. maj 2014 17.37 | Piše: STA, Mo. S.

Zahtevo za oceno ustavnosti odloka o razpisu referenduma o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih je v imenu pobudnikov referenduma na ustavno sodišče vložila poslanka SDS Eva Irgl.

LJUBLJANA – Ustavno sodišče je na današnji seji zavrnilo zahtevo za razveljavitev odloka o referendumu o arhivski noveli, ker je ocenilo, da na njeni podlagi ne bo moglo odločiti o nobenem pomembnem ustavnopravnem vprašanju. Referendum bo tako lahko potekal 8. junija, kot to predvideva odlok.

Kot je zapisano v kratki obrazložitvi, ustavno sodišče pobudo zavrne, če od odločitve ni pričakovati rešitve pomembnega pravnega vprašanja. »Ko gre za oceno ustavnosti zakona oziroma oceno ustavnosti ali zakonitosti podzakonskega predpisa, sprejme pobudo za začetek takega postopka ustavno sodišče le tedaj, če bo lahko na njeni podlagi odločilo o pomembnem ustavnopravnem vprašanju. Po oceni ustavnega sodišča pobuda ne odpira pomembnih ustavnopravnih vprašanj, zato jo je zavrnilo,« je zapisano v odločitvi. Slednjo je sicer sodišče sprejelo soglasno.

Razveljavili datum 4. maj

Zahtevo za oceno ustavnosti odloka o razpisu referenduma o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih je v imenu pobudnikov referenduma na ustavno sodišče vložila poslanka SDS Eva Irgl, sicer prvopodpisana pod referendumsko zahtevo, ki jo je podpisalo več kot 46.000 volivk in volivcev. V pobudi je navedla, da je večina koalicijskih poslancev pri določitvi 8. junija za dan glasovanja na referendumu ravnala protiustavno, arbitrarno in samovoljno in da tudi s sprejemom novega odloka državni zbor (DZ) ni odpravil protiustavnega stanja. »DZ je z odločitvijo v odloku, da bodo volivke in volivci morali v razmiku dveh tednov dvakrat na volišča, politično samovoljno vnaprej namenoma storil vse, da bo udeležba na zakonodajnem referendumu čim manjša,« je zapisala. Predlagala je, da bi referendum potekal skupaj z lokalnimi volitvami.

Ustavno sodišče je namreč en odlok, ki je predvideval, da bi referendum potekal 4. maja, že razveljavilo. Ustavno sodišče je takrat ocenilo, da bi izvedba referenduma v času po prvomajskih praznikih in počitnic volivcev otežila uresničevanje volilne pravice, DZ pa je naložilo, naj določi nov rok glasovanja, ki bo v skladu z njegovo odločitvijo. DZ je nato kot dan referenduma ob nasprotovanju opozicije določil 8. junij.

V SDS so si sicer ves čas prizadevali, da bi referendum potekal skupaj z volitvami v Evropski parlament, ko bi na volišče najverjetneje prišlo več volivcev, kot če bi referendum potekal samostojno. Na drugi strani so v koaliciji in vladi menili, da bi istočasna izvedba referenduma in evropskih volitev pomenila mešanje volilne in referendumske kampanje, kar pa da ni dobro.

Deli s prijatelji