Hodili so za Svetimi tremi kralji (FOTO)

V lončarski vasici Filovci pripravili že 16. trikraljevski pohod. Prihodnje leto po drugi trasi, a zagotovo med vinogradi in zidanicami.
Fotografija: Sveti trije kralji so bili domačini Grega Petek, Luka Baligač in Timotej Kmetič.
Odpri galerijo
Sveti trije kralji so bili domačini Grega Petek, Luka Baligač in Timotej Kmetič.

Na prvo letošnjo nedeljo so v idilični lončarski vasici Filovci v občini Moravske Toplice pripravili že 16. trikraljevski pohod, ki se ga je udeležilo okrog 160 ljudi z vseh koncev Slovenije. Zbrali so se pred vaškim gasilskim domom, kjer so se okrepčali z domačimi dobrotami in toplimi napitki. Pred začetkom sta zbrane udeležence pozdravila predsednik Vinogradniško-sadjarskega društva Filovci Alojz Berden in podžupan občine Moravske Toplice Andrej Baligač ter jim zaželela srečno in varno pot in dober pohod.
V društvu so zadovoljni, da dogodek vsako leto pridobiva veljavo. FOTOGRAFIJE: JoŽe Žerdin
V društvu so zadovoljni, da dogodek vsako leto pridobiva veljavo. FOTOGRAFIJE: JoŽe Žerdin

Na čelu so šli Sveti trije kralji – domačini Grega Petek, Luka Baligač in Timotej Kmetič – z zvezdo repatico, ki jim je kazala pot, ter slovensko zastavo. Kača pohodnikov se je vila skozi Filovce, nato so po kolesarski stezi zavili proti Strehovcem. Pot jih je vodila po strehovskih goricah, mimo Vinotoča Urisk, vinskih zidanic, zbiralnika požarne vode, po kolovozni poti med gozdovi do kapele sv. Vida in Vidovega izvira pitne vode, ustavili so se pri energijskih točkah, kjer so se okrepčali in spoznali pomen vseh treh značilnosti v tem koncu Strehovcev.

Nato je pohodnike pot vodila okrog Bukovniškega jezera, skozi vas Bukovnico. Po gozdni poti so prispeli do filovskih vinogradov in se po Filovskem Vriju podali nazaj proti Filovcem, kjer se je pohod zaključil.


Za konec so nazdravili z žlahtno kapljico iz filovskih goric ter se okrepčali s prekmursko specialiteto bujto repo. Vsi so dobili pečat v knjižico pohodov po Goričkem. Vodja je bil Drago Ivanič, udeleženci pa so navdušeno spoznavali lepote Krajinskega parka Goričko, uživali v svežem zimskem zraku ter naredili nekaj za svoje dobro počutje in zdravje.
Udeležence sta pozdravila predsednik VSD Filovci Alojz Berden in podžupan občine Moravske Toplice Andrej Baligac.
Udeležence sta pozdravila predsednik VSD Filovci Alojz Berden in podžupan občine Moravske Toplice Andrej Baligac.

V Vinogradniško-sadjarskem društvu Filovci že snujejo načrte za prihodnjo prireditev, ki pa bo potekala po drugi trasi, a prav gotovo med vinogradi in zidanicami. V društvu so zadovoljni, da se je filovski trikraljevski pohod ohranil vse do danes in da vsako leto pridobiva veljavo in se ga udeležuje več mladih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije