NEDELOVANJE PORTALOV

Stojmenova Duh: Nedelovanje spletnih strani posledica zastoja v delovanju omrežnih stikal

Težave so že odpravili, preiskava o razlogih za zastoj pa je v teku. Po doslej zbranih informacijah ni šlo za kibernetski vdor.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

Nekatera spletna mesta državnih ustanov so bila danes dopoldne začasno nedostopna, po prvih informacijah pa najverjetneje ne gre za kibernetski napad, je za STA pojasnila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Med drugim so bila nedostopna spletna mesta vlade, državnega zbora, statističnega urada, slednji je zato imel težave pri  današnjih objavah, med drugim glede podatkov o inflaciji.

Težave pri delu naj bi imeli tudi uslužbenci, ki delajo od doma.
Začasno nedelovanje spletnih strani državnih ustanov je po pojasnilih ministrice posledica zastoja v delovanju omrežnih stikal. Težave so že odpravili, preiskava o razlogih za zastoj pa je v teku, je pojasnila ministrica. 

»Zjutraj je prišlo do zastoja v delovanju omrežnih stikal, kar se je odrazilo v nedelovanju spletnih strani, pošte in telefona. Takoj smo pristopili k iskanju napake in odpravi vzrokov s pomočjo zunanjih strokovnjakov, ki skrbijo za vzdrževanje sistema HKOM,« je na današnji novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica.

Spletna mesta državnih institucij, državnega zbora in sodišč že nekaj časa ponovno delujejo nemoteno.

»O razlogih za zastoj v delovanju sistema poteka temeljita preiskava. Po doslej zbranih informacijah ni šlo za varnostni incident oz. kibernetski vdor,« je dejala, državljanom in sodelavcem v državni upravi pa se je opravičila za nevšečnosti.

Težave v ZD Ljubljana in HSE

Včeraj smo pisali, da v ZD Ljubljana zaradi celovite prenove omrežja zaznavajo težave pri delovanju zdravstvenoinformacijskega sistema in da jih prednostno odpravljajo. Paciente z nujnimi stanji, denimo z bolečinami v prsnem košu, trebuhu ali visoko vročino, prosijo, naj jih obiščejo osebno, če z ambulanto niso mogli vzpostaviti stika prek portala za bolnike ali e-pošte.

Prenova omrežja bo potekala do konca decembra, zato uporabnike prosijo za razumevanje, če bi se kaj podobnega zgodilo med nadaljnjo prenovo.

Namestnik direktorice za informatiko Boštjan Pate je dejal, da so zaradi kibernetskega napada v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) proučili tudi to možnost, a takega napada niso zaznali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije