POPRAVEK

»Gorenak naj o izbiri Term Čatež povpraša svojo nekdanjo direktorico«

Objavljeno 15. december 2014 14.14 | Posodobljeno 15. december 2014 14.16 | Piše: Zvonko Fišer

Objavljamo popravek, ki ga je na nas naslovil generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

»Avtor S. N. v svojem članku z naslovom »Gorenak začuden nad tožilci, kavo z Bleda plačal sam«image, povzema navedbe z bloga Vinka Gorenaka, ki je kritičen do lokacije letošnjega izobraževanja državnih tožilcev. Terme Čatež, kjer je izobraževanje potekalo, enači z Bojanom Petanom, preiskovancem kriminalističnih preiskav, ter navaja neresnice o okoliščinah izbora navedene lokacije za izobraževanje, ko to povezuje z vodstvom Vrhovnega državnega tožilstva RS.

Avtor očitno izhaja iz prispevka, objavljenega v istem časopisu dne 2. 12. 2014, ki je zavajajoč in napeljuje k neresničnim zaključkom, ki ga je Vrhovno državno tožilstvo RS že 4. 12. 2014 tudi demantiralo.

Kot je bilo pojasnjeno že v omenjenem demantiju, ne generalni državni tožilec Zvonko Fišer ne generalni direktor tožilstva Boštjan Škrlec, ki ju avtor tudi na tem mestu zavajajoče izpostavlja, z izbiro lokacije tega izobraževanja nimata ničesar. Ponavljamo, da je povezovanje vodstva tožilstva z izbiro lokacije izobraževanja povsem neutemeljeno, ponavljanje neresničnih in že demantiranih neresničnih navedb o tem, da naj bi se vodilni na tožilstvu domnevno hvalili z doseženimi popusti, pa povsem nedopustno.

Izobraževanje je namreč potekalo v organizaciji Centra za izobraževanje v pravosodju, ki deluje pri Ministrstvu za pravosodje RS. Očitke in vprašanja glede lokacije izobraževanja bi Vinko Gorenak torej moral nasloviti na navedeni organ, ki je izbral lokacijo izobraževanja. Ali tega ni storil zato, ker ta center trenutno vodi Gaja Štovičej, ki je v času njegovega ministrovanja kot generalna direktorica vodila direktorat za državno tožilstvo, tega avtor ne pove.

Je pa ministra za pravosodje na spornost takšne izbire opozoril generalni državni tožilec. Kot je navedel v posebnem dopisu ministru, obravnavani dogodki načenjajo vprašanje, ali oziroma kako Center za izobraževanje v pravosodju pri izvedbi posameznih izobraževanj skrbi za varovanje ugleda pravosodnih organov, zlasti v smislu zagotavljanja videza njihove nepristranskosti. Ministra je pozval, da temu posveti pozornost.

Navedeni članek, ki povzema navedbe z bloga Vinka Gorenaka torej ne ustreza resnici, ampak ponavlja neresnične navedbe, ki so že bile demantirane.

prof. dr. Zvonko Fišer,
generalni državni tožilec RS«

Deli s prijatelji