ZADEVA PATRIA

Glasovi iz tujine: Na evropskem sodišču bo sodba padla

Objavljeno 12. junij 2014 21.01 | Posodobljeno 12. junij 2014 21.03 | Piše: P. J.

Zaradi vseh analiziranih razlogov bo primer »zagotovo padel na Evropskem sodišču za človekove pravice«.

LJUBLJANA – Medtem ko je Janez Janša v pričakovanju odločitve ustavnih sodnikov glede pritožbe zoper sodbo v zadevi Patria (op. p. neuradno naj bi večina ustavnih sodnikov glasovala v škodo Janezu Janši, ki se mora 20. junija zglasiti v zaporu na Dobuimage), je profesor na Boston Collegeu in direktor centra Clough za preučevanje ustavne demokracije Vlad Perju s svojo ekipo izdal neodvisno pravno mnenje o sojenju in sodbi ter zaključil, da so bile Janši v sojenju kršene pravice.

Prepričan, da bo padla

Inštitut Jožeta Pučnika je zaprosil mednarodne akademske institucije, ki se ukvarjajo z ustavnim in mednarodnim pravom, za neodvisno mnenje o primeru Patria. Profesor bostonske fakultete Vlad Perju je v študiji je zapisal, da so s pravnimi postopki v zadevi Patria Janši kršili pravice, ki mu jih zagotavlja Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic. Perju je še zapisal, da bo zaradi vseh analiziranih razlogov primer »zagotovo padel na Evropskem sodišču za človekove pravice«.

Perju se sklicuje na šesti člen Konvencije o varstvu človekovih pravic, ki pravi, da ima vsakdo pravico do poštenega sojenja. Dodal je, da ve, da v primeru še niso bila izčrpana vsa pravna sredstva, zato upa, da bo ustavno sodišče upoštevalo kršitve ustavnih pravic v tem sojenju.

Odvetnik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz je včeraj na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, kar so potrdili tudi na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Deli s prijatelji