INOVACIJA

FOTO: Z Mirovimi podstavki se sveče ne bodo prevračale

Lični kovinski podstavki sveče zadržijo na grobu. Tamše upa, da jih bodo opazili vsi, ki svarijo, da je sveč preveč.
Fotografija: Podstavek drži sveči pri miru in veter ju ne more odpihniti. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Podstavek drži sveči pri miru in veter ju ne more odpihniti. FOTO: Mojca Marot

ŠENTJUR – Ne samo da je sveč na naših grobovih še vedno veliko preveč, s čimer po nepotrebnem onesnažujemo okolje, saj jih ni mogoče reciklirati, zelo pogosto se zgodi tudi, da sveče, ki so zaradi elektronskih vložkov vse lažje, veter raznosi po pokopališču. To pa je videti vse prej kot lepo in v ničemer ne prispeva k zmanjšanju onesnaženosti, saj tudi tisti, ki bi hoteli pri elektronskih svečah zamenjati zgolj notranji vložek, kupijo novo, ker stare več ne najdejo.
Majhen kovinski podstavek za eno svečo. FOTO: Mojca Marot
Majhen kovinski podstavek za eno svečo. FOTO: Mojca Marot

Ena sveča namesto dveh

»Ravno v teh dneh tako iz ust politikov kot okoljevarstvenikov poslušamo, da moramo zmanjšati uporabo sveč. A zavedam se, da bom lastno mamo, ki vsak teden obišče grob očeta in moža, zelo težko prepričal, da s seboj ne bo vsakič odnesla nove sveče. A to lahko spremenimo. Ne bo šlo hitro, a je nujno,« meni Miro Tamše, ki se je nedavno iz Šoštanja, kjer je delal v termoelektrarni in se neposredno soočal z onesnaževanjem, ki ga ta povzroča okolju, preselil v Šentjur. Trenutno je brezposeln, a ima kup domislic, kako izboljšati ta planet, zato meni, da se bo delo zanj zagotovo kmalu našlo.

Medtem pa ima dovolj časa za razmišljanje o tem, kako kaj postoriti ali izdelati tako, da bi bilo za naš planet koristno. V njegovi garaži je polno sveč, tudi tistih klasičnih, s parafinom, ki so resda težje in jih veter ne odnese tako zlahka, a kaj ko so prav takšne veliko bolj škodljive za okolje, nas poduči sogovornik. Ima pa jih tudi zato, da nam pokaže, kako lahko namesto dveh sveč uporabimo le eno, takšno z elektronskim vložkom, ki ga po potrebi, ko se izprazni, lahko zamenjamo. Takšna sveča ima kar za 40 odstotkov manj plastike, čas gorenja je enak ali celo daljši, cena pa nižja od klasičnih.
Manj je več, pravi Miro Tamše. FOTO: Mojca Marot
Manj je več, pravi Miro Tamše. FOTO: Mojca Marot

Podstavek lahko tudi prilepimo

»Ampak kaj ko se pogosto zgodi, da takrat, ko pridem do groba, ohišja sveče ni nikjer več. Zato sem izdelal več kovinskih podstavkov, tudi za dve sveči ali več, ki poskrbijo, da jo zataknemo in se ne more več premakniti, prevrniti, kaj šele da bi jo kam odnesel veter,« razlaga Tamše, medtem ko nam svoje izdelke tudi pokaže. »Podstavek za eno svečo lahko prilepimo na marmornati rob groba ali ploščo, če imamo na grobu zgolj pesek ali zemljo, pa dve nogici poskrbita, da ga lahko preprosto porinemo v pesek ali zemljo, zanj zataknemo svečo in težava je rešena,« pove sogovornik.

Povsem enostavno se da nalepiti tudi podstavek za dve sveči ali več. »Menim, da tiste razmetane sveče po grobovih, za spomeniki in ob poteh zelo kazijo videz, saj nihče ne ve, s katerega groba so, zato se jih vsi izogibajo in jih niti pobrati nočejo,« še pravi sogovornik.
Podstavki so izdelani za zgolj eno svečo, lahko pa tudi dve ali več. FOTO: Mojca Marot
Podstavki so izdelani za zgolj eno svečo, lahko pa tudi dve ali več. FOTO: Mojca Marot
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije