SLOVO OD DZ

FOTO: Iz poslanskih klopi neposredno v pokoj

Objavljeno 27. julij 2014 23.53 | Posodobljeno 27. julij 2014 23.53 | Piše: STA, S. U.

Med drugim bo po petih mandatih poslanska skupina SDS izgubila Jožefa Jerovška.

Poslanec PS Mitja Meršol.

LJUBLJANA – Poročali smo, da se iz DZ poslavlja 64 poslancev. Nekateri bodo zaprosili za nadomestilo v višini 80 odstotkov zadnje poslanske plače, drugi se vračajo v stare službe ali odhajajo v pokoj, tretji se bodo poskušali znajti na prostem trgu delovne sile. Veliko pa jih odločitve o nadaljnji poti še ni sprejelo. Več o tistih, ki so upravičeni do nadomestila, si preberite na naslednji povezavi,image tokrat pa vam predstavljamo še tiste, ki odhajajo v pokoj.

Bojan Starman, tudi predsednik DL, se počasi odpravlja v pokoj, do takrat pa bo zaprosil za poslansko nadomestilo. Dolgoletni poslanec SLS Jakob Presečnik po koncu mandata odhaja v pokoj, kjer bo lahko, kot upa, več časa namenil svojim konjičkom. Prav tako se bo upokojil poslanec SLS Janez Ribič.

Med drugim bo po petih mandatih poslanska skupina SDS zaradi upokojitve izgubila Jožefa Jerovška. Desus bo v tem mandatu podvojil število svojih poslancev, kljub temu pa v DZ ne bo več Marije Plevčak, ki je upokojenka in tudi ne bo dobivala poslanskega nadomestila.

Dolgoletna poslanka SD Majda Potrata se je že pred volitvami odločila za upokojitev, prav tako poslanec Srečko Meh. Upokojila se bosta tudi nekdanja poslanca PS Mitja Meršol in Jožef Kunič.

Če ga bodo silili, bo župan

Poslanske funkcije vnovič ne bo opravljal nobeden od šestih nepovezanih poslancev. Med njimi je tudi Matjaž Zanoškar, ki je svojo poslansko pot začel v Desusu, v zadnjem mandatu pa je bil izvoljen na listi PS. Kot je napovedal, se bo upokojil. Nekdanji slovenjgraški župan se bo, kot je pojasnil, v lokalnem okolju posvetil društvom in športnim klubom, glede morebitne kandidature na jesenskih županskih volitvah pa še ne ve.

»Če me bodo zelo silili, bom verjetno sprejel tudi to,« je dejal Zanoškar.

Deli s prijatelji