KAKO NAPREJ

Fišer ne bo odstopil, SDS in NSi v novo akcijo

Objavljeno 25. maj 2015 18.05 | Posodobljeno 25. maj 2015 18.05 | Piše: STA, T. L.

»Prva je, da v DZ vložimo zakon, ki bi omogočil Fišerjevo razrešitev. Druga pa je, da neprestano ponavljamo, da imajo koruptivnega tožilca,« pravi Gorenak.

Zvonko Fišer.

LJUBLJANA – Minister za pravosodje Goran Klemenčič še ni prejel poročila državnotožilskega sveta (DTS) o ravnanju generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, da bi ga lahko podrobneje komentiral, so povedali na pravosodnem ministrstvu. 

Klemenčič se je namreč na petkovo odločitev DTS, da zaradi nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega tožilstva Boštjana Škrleca ne bo predlagal Fišerjeve razrešitve, odzval v soboto in med drugim napovedal, da bo odločitev podrobneje komentiral, ko bo prejel pisno obrazložitev razlogov in utemeljitev odločitve DTS image. Te na ministrstvu za pravosodje za zdaj še niso prejeli. Kot so povedali, so od DTS dobili le elektronsko sporočilo, v katerem so jim poslali kratek povzetek obrazložitve odločitve, ki so ga prejeli tudi mediji. Hkrati so v DTS zapisali, da predvidevajo, da jim bo podrobnejšo obrazložitev uspelo oblikovati v najkrajšem mogočem času.

Na podrobnejše poročilo o odločitvi DTS čaka tudi premier Cerar. Ta se bo nanj odzval, ko ga bo prejel in proučil, so povedali v kabinetu predsednika vlade. 

Fišer bo delo nadaljeval

Fišer petkovo odločitev DTS sprejema in spoštuje. Ob tem dodaja, da namerava kljub pozivom k odstopu nadaljevati delo na tožilstvu. Zapisal, da je DTS prvi organ, ki mu je dal možnost predstaviti dejstva in okoliščine, v katerih je februarja 2012 podal predlog za imenovanje Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Pred obravnavo pri DTS se je po Fišerjevih navedbah vnovič potrdilo, da je deloval v dobro tožilstva. »Imenovan je bil najprimernejši kandidat, pri tem pa niso bile kršene pravice nobenega udeleženca v postopku. Kot ugotavlja DTS, je državno tožilstvo pod tem vodstvom doseglo tudi očiten napredek pri pregonu najzahtevnejših kaznivih dejanj in se kadrovsko okrepilo,« poudarja Fišer.

Po njegovih navedbah je sicer danes že 46. dan, ko se mu »neutemeljeno in z očitnim namenom podreditve tožilstva očita koruptivno ravnanje«. »S tem se tožilstvu in meni povzroča nepopravljiva škoda, ki se še stopnjuje,« pravi.

Odstopiti ne namerava, pozive k odstopu pa ocenjuje kot politične. Kot pravi, ga omenjeni pozivi le še utrjujejo »v prepričanju, da moramo na tožilstvu dobro delo nadaljevati«.

Gorenak o »cehovski solidarnosti«

V SDS in NSi s petkovo odločitvijo DTS niso zadovoljni, zato proučujejo možnosti sprememb tožilske zakonodaje. Vinko Gorenak (SDS) odločitev sicer ocenjuje kot »cehovsko solidarnost«, Ljudmila Novak (NSi) pa kot nespoštovanje lastnih sklepov. 

Gorenak je odločitev DTS, da ne bo predlagal Fišerjeve zamenjave, pričakoval, posebej glede na sestavo DTS. »DTS ima devet članov, od katerih jih je pet neposredno podrejenih Fišerju, saj so tožilci. Tudi preostali štirje so neposredno povezani z njim,« je dejal.

Poslancu se zdi sporna odločitev DTS, da je v navedenem primeru sam presojal dokaze. »DTS nima nobene pravice ocenjevati sodbe upravnega sodišča. Ta je dokončna in izvršljiva ter pravi, da je Fišer zlorabil oblast ter priskrbel službo Škrlecu,« pravi Gorenak. Enako po njegovih besedah velja za poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). »Ta je ugotovila, da je šlo za koruptivno dejanje, zato DTS tega ni pristojen presojati, ampak le, ali bo na podlagi teh ugotovitev predlagal razrešitev,« dodaja.

V SDS se bodo sicer o tem, kako ravnati vnaprej, odločali na torkovem sestanku poslanske skupine. »Obstajata pa dve možnosti. Prva je, da v DZ vložimo zakon, ki bi omogočil Fišerjevo razrešitev. Druga pa je, da neprestano ponavljamo, da imajo koruptivnega tožilca,« pravi Gorenak.

Odločitev sodišč pravniki sami ne spoštujejo

Predsednica NSi Novakova se je na odločitev DTS odzvala na nedeljskem taboru stranke v Beltincih. Poudarila, da so štiri različne institucije odkrile, da je generalni državni tožilec ravnal nezakonito in koruptivno, kljub temu pa je DTS sklenil, da »prekršek generalnega državnega tožilca ni tako velik, da bi ga zaradi tega razrešili«.

»Medtem ko vedno znova slišimo, da je treba spoštovati odločitve sodišč in drugih institucij pravne države, jih pravniki oziroma njihovi organi sami ne spoštujejo in ne upoštevajo njihovih sklepov,« je svoje nezadovoljstvo z odločitvijo DTS izrazila Novakova. V NSi tudi zato proučujejo morebitno spremembo zakonodaje v delu, ki zadeva razrešitev prvega državnega tožilca.

Preostali dve opozicijski stranki, ZL in ZaAB, odločitve DTS za zdaj ne komentirata.

Deli s prijatelji