ODZIV Z VRHA

Klemenčič: Ocena o Fišerjevi legitimnosti zgolj na njem samem

Objavljeno 23. maj 2015 20.01 | Posodobljeno 23. maj 2015 20.13 | Piše: STA, M. U.

Zvonku Fišerju očitajo koruptivnost.

Predsednik KPK Goran Klemenčič.

LJUBLJANA – Ocena o tem, ali lahko generalni državni tožilec Zvonko Fišer s potrebno legitimnostjo opravlja funkcijo, je glede na veljavno zakonodajo zgolj na generalnem državnem tožilcu samem, se je na petkovo odločitev državnotožilskega sveta (DTS) odzval minister za pravosodje Goran Klemenčič. DTS je namreč v petek sklenil, da Fišerjeve razrešitve ne predlaga.

Fišerju očitajo koruptivnost

Protikorupcijska komisija je v poročilu o nadzoru nad imenovanjem Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ugotovila, da je Fišer pri imenovanju ravnal koruptivno, saj je s kršenjem zakonodaje Škrlecu omogočil nepremoženjsko korist.
Zaradi teh ugotovitev je Klemenčič od predsednice DTS Alenke Mežnar zahteval pripravo poročila o kršitvah, ki naj bi jih storil Fišer. DTS je poročilo obravnaval in sklenil, da ne bo predlagal Fišerjeve razrešitve, saj ugotovljena kršitev ni take narave in teže, da bi jim to omogočila.

Klemenčič je spomnil, da je DTS po zakonu edini pristojni organ, ki lahko odloča o predlogu razrešitve generalnega državnega tožilca, ne pa minister ali vlada in niti ne državni zbor, ki na koncu glasuje o predlogu DTS. »Ta je odgovoren za svoje odločitve in tudi za njihove posledice. Kot je za posledice svojih odločitev in ravnanj odgovoren tudi generalni državni tožilec,« piše v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali s pravosodnega ministrstva.

Sicer bo Klemenčič odločitev DTS lahko podrobneje komentiral, ko bo prejel pisno obrazložitev razlogov in utemeljitev odločitve, so še dodali na ministrstvu.

Deli s prijatelji