POTRJENO

Evropska agencija ugotovila: Jajca v Sloveniji zastrupljena

Avgusta lani so 
Fotografija: Close-up of a broken egg in an egg carton FOTO: Purestock Getty Images/purestock
Odpri galerijo
Close-up of a broken egg in an egg carton FOTO: Purestock Getty Images/purestock

LJUBLJANA – Na milijone jajc je bilo avgusta lani umaknjenih iz prodaje, saj je obstajala možnost prisotnosti fipronila v jajcih ali piščancu. Sum za to je obstajal v 11 državah Evropske unije, večmesečne raziskave po izbruhu škandala pa so odkrile, da so bila jajca zastrupljenja v osmih državah, med katerimi je tudi Slovenija. 

Prepovedani pesticid fipronil so uporabljali predvsem na farmah na Nizozemskem in Belgiji, za zdravljenje rdečih pršic, ki se pogosto pojavijo kot paraziti na perutnini. Evropska komisija je, po izbruhu afere avgusta lani, pozvala Evropsko agencijo za varnost hrane, naj zadevo razišče, tam pa so sedaj pripravili poročilo. V tem razkrivajo, da je bil fipronil prisoten v vzorcih iz Slovenije, Nizozemske, Italije, Nemčije, Poljske, Madžarske, Francije in Grčije.

Lanski škandal je povzorčil zaprtje več kot 100 farm na Nizozemskem. Komisija je vzorce zbirala od 1. septembra do 30. novembra lani. Od 5439 vzorceh je bilo 742, kjer je raven fipronila presegala zakonsko omejitev. V Sloveniji sta bila takšna dva vzorca, poroča Farminguk.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije