HAN OKUŽEN, JURŠA V SAMOIZOLACIJI

Erjavec priznal, da bo število 46 zelo težko doseči

Glasovanje bi morali izvesti najkasneje do petka.
Fotografija: Karl Erjavec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec. FOTO: Leon Vidic, Delo

Karl Erjavec se s predsedniki strank LMŠ, Levica, SD in SAB, ki so združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), pogovarja o tem, da bi zaradi okužb z novim koronavirusom sam začasno umaknil soglasje k imenovanju za mandatarja. 

Erjavec je napovedal, da se bo obrnil na pravne strokovnjake, da mu povedo, katera rešitev bi bila najbolj elegantna. Odločitev naj bi bila sprva sprejeta še danes, a jo je Erjavec prestavil. Predsednica SAB Alenka Bratušek je po poročanju STA Erjavcu predlagala, da počakajo na torkov kolegij predsednika državnega zbora, na katerem bodo sicer sprejeli odločitev o sklicu izredne seje, saj mora po njenem prepričanju rešitev najti vodstvo državnega zbora.

Erjavec je v izjavi za medije zatrdil, četudi umakne svoje soglasje, to ne pomeni, da ne bo prišlo do razprave o nezaupnici. Končno odločitev je napovedal za torek dopoldne. Če manjkajo poslanci in celo vodje poslanskih skupin, ne bi bilo prav, da se ta razprava opravi, je svoje razmišljanje o umiku soglasja pojasnil Erjavec.

Kot je znano, je koalicija KUL z 42 podpisi prejšnji petek vložila konstruktivno nezaupnico. Glasovanje naj bi bilo v sredo, zaradi nevarnosti, da so se poslanci, ki so v petek sodelovali na seji Knovsa, okužili zaradi okuženega direktorja Sove Janeza Stuška, pa v KUL želijo, da bi bilo glasovanje kasneje, a ga morajo po pravilih izvesti najkasneje do petka. Med tistimi, ki so imeli tvegani stik, so tudi štirje poslanci predlagateljic konstruktivne nezaupnice.

Oster do direktorja Sove

​​Koliko poslancev bi manjkalo na seji, Erjavec ne ve. »V petek je bil direktor Sove v parlamentu, to se mi zdi neodgovorno. Sprašujem se, kako je mogoče, da taka oseba, ki vodi tako specialno službo, ravna tako neodgovorno, da se je okužil in prišel celo v državni zbor. Zato je zame ta odločitev zelo težka. Niti ne vemo, do kam pride lahko ta številka. V naslednjih dneh bomo izvedeli, kaj je direktor Sove s svojim delovanjem v državnem zboru povzročil v zvezi s poslanci,« je bil Erjavec oster do Stuška.
 
Priznal je, da bo število 46 zelo težko doseči: »Vsak poslanec, ki manjka, zmanjšuje možnost, da bi bila konstruktivna nezaupnica uspešna. To bi bilo nepošteno, nepravično, tudi diskriminatorno do tistih poslancev, ki so zboleli in ne morejo uresničiti svoje ustavne pravice.«

Pred tem je izvršni odbor Desusa svetu stranke predlaga, naj vstopi v KUL.

image_alt
Takšen sklep je sprejel izvršni odbor Desusa


Danes so sicer iz SD sporočili, da je okužen vodja njihove poslanske skupine Matjaž Han. Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je v samoizolaciji, ker je bil v stiku s Hanom, in ga ne bo na torkovem kolegiju predsednika državnega zbora, je potrdil Erjavec.

Poslovnik državnega zbora ne omogoča, da bi poslanci tajno glasovanje lahko izpeljali v sklopu seje na daljavo. Poslovnik državnega zbora in ustava sicer določata, da mora po vloženi nezaupnici državni zbor volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. Torej je zadnji skrajni rok za izpeljavo seje ta petek, je pojasnil predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Zorčič verjame, da bo datum seje ostal sreda. Po njegovi oceni namreč prestavitev seje, na primer na petek, ne rešuje težave poslancev, za katere bi se na testiranju morebiti izkazalo, da so okuženi z novim koronavirusom, poroča STA.

Državni zbor lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne na 30 dni, a Zorčič dvomi, da se bo to dejansko zgodilo, ker se tudi čez 30 dni lahko zgodi kakšna potencialna okužba ali tvegani stik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije