ZASLIŠANJA

Erjavec bo svojo diplomatsko vizijo predstavil zadnji

Objavljeno 08. februar 2012 17.25 | Posodobljeno 08. februar 2012 17.31 | Piše: M. U.

V četrtek še zadnjih šest zaslišanj kandidatov za ministre Janševe vlade.

Karl Erjavec in DeSUS odhajata iz koalicije.

LJUBLJANA – Četrtek bo dan za ministrske kandidate. Potem ko so bila v torek prva zaslišanja ministrskih kandidatov pred parlamentarnimi telesi, se bo preostalih šest predstavljalo v četrtek od zgodnjega dopoldneva do poznega večera. Zadnjih šest tako čaka zadnja preizkušnja pred petkovim glasovanjem o imenovanju ministrske ekipe Janeza Janše. Mandatar Janez Janša je namreč v soboto vložil predlog 12-članske vladne ekipe, ki jo bo sestavljalo 11 ministrov in ministrica brez resorja.  Ker je med kandidati za ministre sedem poslancev, bo moral državni zbor po njihovem imenovanju potrditi še mandate nadomestnim poslancem.

Kandidat za prvega diplomata Karl Erjavec se bo predstavil pozno popoldan

Pred pristojnimi odbori bodo v četrtek najprej zaslišani kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak (SDS), kandidat za ministra za obrambo Aleš Hojs (NSi), kandidat za ministra za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič (Lista Virant) in kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar (DeSUS).

Kot zadnji se bo članom odbora za zunanjo politiko predstavil kandidat za ministra za zunanje zadeve Karl Erjavec. Erjavec ima sicer z ministrovanjem veliko izkušenj. Potem ko je bil že okoljski in obrambni minister, ga zdaj čaka še mesto prvega slovenskega diplomata. A že takoj, ko je premier Janez Janša obelodanil ministrsko listo, so se pojavile kritike, da novi nalogi ne bo dorasel in da nima diplomatskih izkušenj. Sicer pa bo v Mladiki zamenjal Samuela Žbogarja, ki je odšel na Kosovo za posebnega predstavnika EU. Na ministrstvu so ob tem zagotovili, da bo Žbogar svojemu nasledniku prenesel izkušnje iz svojega mandata in ga seznanil s poglavitnimi vprašanji, ki so vezana na delovanje resorja.

Nadomestni poslanci

Če bo ministrska ekipa izvoljena, bo namesto Radovana Žerjava (SLS) v poslanske klopi sedla Jasmina Opec, namesto Franca Bogoviča (SLS) pa Roman Žveglič. Karla Erjavca (DeSUS) bo nadomestila Marija Plevčak, Ljudmilo Novak (NSi) pa Janez Vasle. V vrstah poslancev SDS bo Zvoneta Černača zamenjal brat predsednika države Vitoslav Türk, Vinka Gorenaka Gregor Pivec, Andreja Vizjaka pa Damjana Petavar Dobovšek. Janeza Janšo bo v času, ko bo predsednik vlade, v poslanskih klopeh nadomestil Robert Hrovat

Deli s prijatelji