MINISTROVANJE

Erjavec za zunanjega ministra nima potrebnih izkušenj

Objavljeno 03. februar 2012 22.33 | Posodobljeno 03. februar 2012 22.33 | Piše: S. J., STA

Vsaj tako trdi nekdanji zunanji minister Boris Frlec, ki je presenečen nad imenovanjem Karla Erjavca na mesto zunanjega ministra.

Erjavec: Vztrajamo pri polovičnem usklajevanju pokojnin

LJUBLJANA – Mnenju nekdanjega zunanjega ministra Borisa Frleca, da Karl Erjavec nima dovolj izkušenj na mednarodnem parketu, se je pridružil tudi predsednik kluba nekdanjih veleposlanikov Peter Toš.

Frleca imenovanje preseneča, saj je Erjavec do zdaj deloval na popolnoma drugih področjih. Prednostna in ne najbolj enostavna naloga novega ministra bo arbitražni sporazum in urejanje odnosov s sosedi. Priprava materiala za arbitražni sporazum pa je zahtevna naloga, je opozoril Frlec.

Ejavec nima mednarodnih stikov

Sprašuje se tudi, »ali se je vrednost dela v zunanji politiki zmanjšala, ali ne čutimo nobene potrebe, da bi tam imeli kakšnega kvalificiranega človeka«. Izpostavil je tudi pomanjkanje mednarodnih stikov, ki jih Erjavec, razen mogoče na področju obrambe, verjetno nima. Erjavec bi prav tako moral imeti zelo jasno stališče do vprašanja priznanja Palestine in reševanja krize v Siriji, obravnavanih v Varnostnem svetu ZN.

Brez izkušenj na zunanjepolitičnem področju

Peter Toš je izpostavil, da bo Slovenija prvič dobila zunanjega ministra, ki nima nobenih izkušenj na zunanjepolitičnem področju. Vsi predhodni zunanji ministri so imeli izredno široko obzorje znanja in usposobljenosti in tudi izkušnje na področju zunanje politike, medtem ko zdajšnji kandidat za zunanjega ministra po Toševem mnenju tega nima.

Deli s prijatelji