ZAKON O TUJCIH

Skrbi jih sprejemanje predlogov za znižanje pogojev o znanju slovenščine

Prepričani so, da koncept, ki ga prinaša novela zakona o tujcih z znižanjem zahteve po znanju slovenskega jezika ne omogoča integracije.
Fotografija: Državni svetniki so prepričani, da koncept, ki ga prinaša novela zakona o tujcih z znižanjem zahteve po znanju slovenskega jezika ne omogoča integracije. FOTO: Foto: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Državni svetniki so prepričani, da koncept, ki ga prinaša novela zakona o tujcih z znižanjem zahteve po znanju slovenskega jezika ne omogoča integracije. FOTO: Foto: Jure Eržen/delo

Državni svet bo na četrtkovi izredni seji obravnaval tudi predlog odložilnega veta na novelo zakona o tujcih, ki ga je DZ sprejel prejšnji teden. Veto predlaga skupina svetnikov s prvopodpisanim Andrejem Poglajnom, ki opozarja, da moramo biti pri sprejemanju predlogov za znižanje pogojev, povezanih z znanjem slovenskega jezika, zelo previdni.

Nova, t. i. preživetveno stopnjo poznavanja slovenskega jezika

Kot so zapisali v obrazložitvi predloga, novela zakona o tujcih prinaša dodatno znižanje standarda poznavanja slovenskega jezika kot pogoja za družinske člane tujcev, ki želijo podaljšati dovoljenje za začasno prebivanje iz razloga združitve družine. Novela uvaja novo, t. i. preživetveno stopnjo poznavanja slovenskega jezika. Ta pa strokovno ni definirana, opozarjajo predlagatelji veta.

Navajajo, da novela predvideva, da kriterije in merila za izobraževali program, vključno s standardi znanja, ki se preverjajo z obveznim preizkusom znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni, določi minister, pristojen za izobraževanje. S tem pa se izpušča stroko, ki na podlagi mednarodnih dogovorov ter standardov določi zahteve, ki so potrebne za spremembo evalvacijskih stopenj poznavanja jezika.

Prepričani so, da koncept, ki ga prinaša novela z znižanjem zahteve po znanju slovenskega jezika s stopnje A1 na t. i. preživetveni status, ne omogoča integracije. Hkrati dodajajo, da ni znano, kako bo k intenzivnejši in uspešnejši integraciji pripomogla strategija vključevanja tujcev, ki niso državljani EU, v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje Slovenije. To naj bi namreč v skladu z novelo sprejela vlada.

»Slovenski jezik je ena od osnovnih sestavin slovenske kulture in nacionalne identitete. Zato moramo biti pri sprejemanju predlogov za znižanje pogojev, povezanih z znanjem slovenskega jezika, zelo previdni,« poudarjajo v obrazložitvi.

Ob tem dodajajo, da potreba po znanju jezika obstaja praktično na vsakem koraku. Znanje slovenskega jezika je pomembno zlasti, ko gre za vključevanje v vrtce, šole, pri zdravstvenih pregledih, urejanju zadev na upravnih enotah, zaposlovanju. Zato morajo biti kriteriji znanja slovenskega jezika takšni, da bodo omogočali čim boljšo integracijo v lokalno okolje, menijo.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije