ODŠKODNINA

Družina umorjene hoče 84.000 evrov

Janez Fortun je maja 2014 umoril svojo ženo Mirjano. Otroka, tašča in tast so vložili odškodninski zahtevek.
Fotografija: Janeza Fortuna so obsodili na deset let zapora. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Janeza Fortuna so obsodili na deset let zapora. FOTO: Boštjan Fon

KRANJ – Bil je maj, mesec ljubezni, leta 2014. Sredi dneva, nekaj pred poldnevom, se je v kuhinji družinske hiše na Francariji zgodila družinska tragedija. Janez Fortun, mehanik, točno 40 jih je štel, je med prepirom pred očmi svojih dveh otrok v dlan stisnil bridko rezilo. Šestkrat, kot so takrat sporočili preiskovalci, je z 20-centimetrskim nožem zabodel svojo štiri leta mlajšo ženo Mirjano.
Mati štirih otrok je izkrvavela zaradi težkih vbodnih ran, Janez pa si je umil roke in poklical policijo ter naznanil svoje dejanje. Sprva se je Fortun izgovarjal na obravnavah, da se sploh ne spominja, kaj se je dogajalo tistega dne, na predobravnavnem naroku je tudi zavrnil ponujeno kazen tožilstva, hkrati pa se pritožil, ker ni mogel na ženin pogreb.


V zaporu premalo zasluži

Po letu dni sodnih obravnav, avgusta 2015, je Fortun nepričakovano povzel besedo in presenetil vse prisotne. »Da ne bi vsega valil na ženo, bom priznal krivdo, se pa ne strinjam z višino kazni. Razumem, kaj pomeni priznanje krivde, ki je nepreklicno, in podajam izjavo prostovoljno. Ostal sem brez žene, brez otrok, brez zaposlitve. Če bi lahko zavrtel čas nazaj ... Hudo mi je,« je izjavil.

»Ostal sem brez žene, brez otrok, brez zaposlitve. Hudo mi je,« je po zločinu dejal Janez Fortun.
»Ostal sem brez žene, brez otrok, brez zaposlitve. Hudo mi je,« je po zločinu dejal Janez Fortun.


»Sodišče naj izreče pravično kazen in naj mu omogoči, da se bo po prestani kazni še lahko vrnil v normalno življenje, se zaposlil in poskrbel za svoje otroke, ki ga zagotovo potrebujejo na poti odraščanja,« je prosila njegova zagovornica, a je sodišče sledilo tožilstvu in mu odredilo desetletje zaporne dobe.

Preddvor je maja 2014 pretresla družinska tragedija. FOTO: Boštjan Fon
Preddvor je maja 2014 pretresla družinska tragedija. FOTO: Boštjan Fon


Po dveh letih in pol se je primer Fortun znova znašel na kranjski sodniji, vendar se je s kazenskega preselil na pravdni oddelek. Sodnica Irena Ahačič je predse prejela primer: mladoletna otroka Janeza Fortuna ter nekdanja tast in tašča v pravdi od njega zahtevajo plačilo odškodnine v višini 84.000 evrov s pripadajočimi obrestmi.

Fortun ob privedbi na kranjsko sodišče Foto: Špela Ankele
Fortun ob privedbi na kranjsko sodišče Foto: Špela Ankele


Izvedeli smo, da Fortun v zaporu pridno dela in s tem tudi zasluži, vendar so prejemki, ki jih lahko z zaposlitvijo zaporniki prejmejo, omejeni in zelo nizki. Odrejeno mu je bilo plačevanje preživnine za otroke, vendar spet v limitiranem znesku, ker več pač nima. Fortun je dal ponudbo za poravnavo v okviru svojih trenutnih finančnih zmožnosti, vendar jih je nasprotna stran zavrnila. Ker je bilo med obravnavo že takoj na vrsti izvedensko mnenje, ki se je v celoti dotikalo otrok, je sodnica odredila, da se sojenje zapre za javnost. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije