SVETOVALNA POGODBA

Drago Kos na tnalu: Zakaj ga je NLB najel in mu plačal 765 tisočakov?

Objavljeno 01. oktober 2015 20.20 | Posodobljeno 01. oktober 2015 17.48 | Piše: Mo. S.

Nepovezane poslance zanima, kaj točno počne center za skladnost poslovanja in krepitev integritete pri NLB.

Drago Kos.

LJUBLJANA – Poslanska skupina nepovezanih poslancev je na predsednika parlamentarne komisije za nadzor javnih financ Andreja Širclja naslovila zahtevo za sklic seje komisije.

Kot pravijo, je bilo ob odmevnih očitkih v DUTB premalo pozornosti namenjeno »že pred časom razkriti svetovalni pogodbi,image ki jo je največja državna banka pred letom dni sklenila s podjetjem R.U.R. Draga Kosa

»Ni jasno, kaj točno dela ta center«

»Svetovalna pogodba v višini 765.000 evrov, ki jo je sklenila banka, v katero smo od leta 2003 vložili za 3382 milijonov evrov pomoči, bi morala biti deležna vsaj tolikšne pozornosti, zato v poslanski skupini nepovezanih poslancev zahtevamo sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ,« so zapisali nepovezani poslanci Bojan Dobovšek, Alenka Bratušek in Mirjan Bon Klanjšček.

Kot pravijo, omenjeno podjetje za banko opravlja specializirano forenzično revizijo slabih kreditov oziroma pregleduje kreditne mape in ugotavlja nepravilnosti. »Poleg tega je NLB ustanovil tudi lasten center za skladnost poslovanja in krepitev integritete, ki ga vodi še eden izmed nekdanjih sodelavcev KPK. Seveda ni jasno, kaj točno dela center, če je bilo treba najeti podjetje R.U.R. in mu za opravljeno delo plačati 765.000 evrov,« pravijo nepovezani poslanci.

Koga vse bi vabili

Zanima jih tudi, za koliko se je zmanjšal odstotek novih slabih posojil skupine NLB, d. d., odkar je NLB ustanovil center, ter koliko kazenskih ovadb in odškodninskih tožb je bilo podano. Predlagajo, da se na sejo povabijo predstavniki vlade, minister za finance Dušan Mramor, predsednik uprave NLB Janko Medja, predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel in predstavniki Banke Slovenije.

Razpravljali bodo 7. oktobra

Že čez nekaj ur pa je iz DZ prišlo novo sporočilo, in sicer prav o sklicu omenjene komisije. Ta bo 7. oktobra, na seji pa bodo razpravljali o DUTB in svetovalnih pogodbah v največji državni banki, je zapisal Andrej Šircelj.

Deli s prijatelji