VLADA ODLOČILA

Dokončno: nerezidenčne in rezidenčne nepremičnine izenačene

Objavljeno 27. februar 2014 14.49 | Posodobljeno 27. februar 2014 15.00 | Piše: A. L.

Namesto 0,15- in 0,5-odstotnega davka bodo nepremičnine obdavčene po nižji stopnji.

LJUBLJANA – Davek na nepremičnine ostaja in roki tudi. To je danes napovedal minister, obelodanil pa je tudi pričakovane spremembe nepremičninskega zakona.

»Direktor Gursa je prišel pojasnit stanje. Ko smo poslali ven obvestila, je prišlo kar nekaj najav za obiske za spremembo podatkov. Pogledali smo, kje smo. Ugotovili smo, da večina pritožb, pripomb in zahtevkov za pojasnila prihaja z dveh področij. Eno je zaradi rezidenčnosti (2/3 vseh obiskov), preostalo pa zaradi stavbnih zemljišč. Rezidenčne in nerezidenčne se poenoti – enako se bosta obravnavala, kar pa nima bistvenega vpliva na učinek davka. Tako bo lažja situacija,« je povedal minister za finance Uroš Čufer

Poleg tega se bodo v letu 2014 zemljišča za gradnjo stavb vrednotila kot vsa nezazidana stavbna zemljišča.

Daljši delovni čas v geodetskih pisarnah

»Z uvajanjem 0,15 odstotkov za vse (rezidenčne in nerezidenčne) se bodo vrste pri okencih zmanjšale. Kljub temu pa bomo delovni čas na geodetskih enotah podaljšali. Tudi na upravnih enotah bomo vzpostavili informacijske točke, kjer bo mogoče dobiti več informacij,« pravi Omerzel. Dodaja, da tistim, ki imajo v zemljiški knjigi urejene vse podatke – takih je okoli 105.000 lastnikih –, bo geodetska uprava vnesla podatke ročno in bo tudi rezidenčnost upoštevana.

Nova obvestila?

»Ali bodo izpiski še enkrat, še nismo rekli. Bomo videli, kako se bo zadeva skozi postopek peljala,« pravi finančni minister. Kar se tiče DDV, tako Čufer, so dali zavezo, kar se tiče davčne stabilizacije tudi, tako da ni kakšne posebne debate o novih davkih ali kaj podobnega. »Fokus je, da ta zakon izpeljemo do konca in tudi ostalo. Ne vidim potrebe, da bi to vprašanje odpirali,« pravi Čufer.

Dejansko bo prišlo do spremembe informativnega izračuna, in kjer bodo spremembe, bo to predstavljeno, pa dodaja Omerzel.

Minister potrdil: Pri Seliškarju ne gre za razrešitev

Danes so na vladi potrdili imenovanje novega direktorja geodetske uprave, gospoda Antona Kupica: »Je pa pomembno, da se vse o gospodu Seliškarju razčisti. Ne gre za nikakršno razrešitev. Imeli smo tri kandidate, najboljši je bil izbran in tudi potrjen,« je povedal Omerzel. Z jutrišnjim dnem bo Seliškarju pooblastilo preklicano.

Deli s prijatelji