NEURADNO

Dobili navodila za Türkovo promocijo

Objavljeno 19. december 2013 14.42 | Posodobljeno 19. december 2013 14.42 | Piše: T. L.

Slovenska diplomatska mreža naj bi prejela navodila, naj začne pripravljati teren za kandidaturo Danila Türka za položaj generalnega sekretarja OZN.

Danilo Türk po operaciji okreva.

LJUBLJANA – V začetku decembra je minilo leto dni od predsedniških volitev, na katerih so se volivci odločili, da ne podelijo še enega mandata Danilu Türku, ki mu konec meseca poteče tudi enoletno nadomestilo image. Že od jeseni se pojavljajo zapisi o nadaljnjih željah za Türkovo kariero, in sicer naj bi želel stopiti v čevlje Ban Ki Muna, ki do leta 2016 zaseda mesto generalnega sekretarja Združenih narodov (OZN). 

Vlada in urad bivšega predsednika molčita

Po neuradnih podatkih Dela naj bi zdaj slovenska diplomatska mreža prejela navodila, naj začne pripravljati teren za kandidaturo Türka za položaj generalnega sekretarja OZN. Menda naj bi bilo celo predvideno, da bi vlada na včerajšnji seji sprejela sklep o podpori Danilu Türku pri njegovi kandidaturi, vendar pa vlada te teme ni obravnavala in ni sprejela nobene odločitve. Vprašanja, ali so neuradne informacije točne, pa za Delo niti v vladi niti kabinetu bivšega predsednika niso hoteli komentirati. Možnost, da bi se bivši predsednik potegoval za funkcijo predsednika OZN, je prvi omenil slovenski veleposlanik v ZDA Andrej Logar.

Čeprav »matična« država ni predlagateljica kandidature, je zelo pomembno, da ima kandidat njeno podporo. Ker gre za zahteven in dolgotrajen proces, je po informacijah Dela v igri predlog, da bi Türku podelili poseben status, sam projekt, ki je v interesu Slovenije, pa ustrezno podprli. Zakaj vlada tega ni sprejela, ni znano. 

Deli s prijatelji