LETO IN DAN PO VOLITVAH

Kam bo šel po poteku nadomestila v službo Danilo Türk?

Objavljeno 03. december 2013 13.46 | Posodobljeno 03. december 2013 13.50 | Piše: K. K.

Včeraj je minilo eno leto od volitev, na katerih so se volivci odločili, da Danila Türka nadomestijo z Borutom Pahorjem.

Danilo Türk z ženo

LJUBLJANA – Kam bo šel v službo bivši predsednik republike Danilo Türk? To vprašanje smo včeraj, ob prvi obletnici predsedniških volitev, na katerih so volivci odločili, da Türku ne podelijo še enega mandata, ampak imajo raje Boruta Pahorja, vprašali bivšega predsednika. Odgovora do danes nismo prejeli. Türku sicer konec meseca poteče enoletno nadomestilo po prenehanju opravljanja funkcije. Delo je pred dnevi poročalo, da prejema Türk zadnje mesece po 4628 evrov bruto nadomestila.

Skrajšani privilegiji

Türk ima sicer nesrečo, saj so poslanci lani sprejeli (na pobudo takrat še predsednika državnega zbora Gregorja Viranta) in uzakonili skrajšanje funkcionarskih privilegijev. Tako bo Türk po enem letu ostal brez vsega, brez pisarne, brez varnostnika in že omenjenega nadomestila. Poslanci so namreč po preračunih Dela oklestili stroške bivšega predsednika za približno milijon evrov. Pred popravkom je imel bivši predsednik pet let pisarno, dva uslužbenca in službeni avto, dosmrtno pa štiri petine predsedniške plače.

Kaj je počel v preteklosti?

Mediji so v zadnjih tednih ugibali, da bo Türk kandidiral za generalnega sekretarja Združenih narodov. Mi pa smo v njegovem življenjepisu, objavljenem na spletni strani bivšega predsednika, pogledali, kaj je že počel.

– Decembra 1982 je bil izvoljen za docenta za mednarodno pravo in se zaposlil na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 1987 je bil izvoljen za izrednega profesorja, 1995 pa za rednega profesorja za mednarodno pravo.

– V letih 1983–1992 je bil predstojnik Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose na Pravni fakulteti v Ljubljani.

– Leta 1992 je postal prvi veleposlanik Republike Slovenije pri OZN. 

– Poleti 2005 se je vrnil na ljubljansko pravno fakulteto in maja 2006 postal prodekan.

– 11. novembra 2007 je bil izvoljen za predsednika Republike Slovenije in 22. decembra 2007 prisegel pred Državnim zborom Republike Slovenije. Njegov petletni predsedniški mandat se je končal 22. decembra 2012.

 

Deli s prijatelji