URADNO

Cerar kandidatko Spomenke Hribar za premierko predlagal poslancem

Objavljeno 29. april 2015 12.34 | Posodobljeno 29. april 2015 12.34 | Piše: K. K.

Predsednik vlade Miro Cerar je državnemu zboru poslal predlog za dve ministrski kandidaturi.

Maja Makovec Brenčič.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je državnemu zboru (DZ) poslal predlog za dve ministrski kandidaturi. Majo Makovec Brenčič predlaga za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, Andrejo Katič pa za ministrico za obrambo, so za STA potrdili v DZ.

Skoraj postala premierka

Bodoča šolska ministrica sodi po poročanju spletnega portala Požareport politično v tako imenovani »ženski lobi LDS« in kadrovski krog nekdanjega predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča. Spomladi 2011 jo je Spomenka Hribar ob asistenci Mance Košir predlagala za predsednico vlade, ko sta Golobič in Milan Kučan po vsej sili želela zamenjati tedanjega šefa vlade Boruta Pahorja. Makovec Brenčičeva je po poročanju portala pred štirimi leti začela intimno prijateljevati s podjetnikom Petrom Lampičem, pred leti znanim sanatorjem begunjskega Elana, sicer pa bivšim spremljevalcem Mance Košir. Po nekaterih nepreverjenih informacijah z ekonomske fakultete pa Makovec Brenčičeva, ki je priimek Brenčič zadržala po pokojnem soprogu, ne živi več skupaj z njim. Njeno tokratno ministrsko kandidaturo sta po pisanju portala pri Cerarju forsirala zlasti minister za finance Dušan Mramor, ki je Majo Makovec Brenčič predlagal že za gospodarsko ministrico, in Stanislav Pejovnik, prejšnji rektor ljubljanske univerze. 

Ves čas svoje akademske kariere Makovec Brenčičeve, ki predava vrsto predmetov, posvečala tudi »poslu«, čeprav svojega podjetja nima, prav tako ne statusa samostojne podjetnice. Med drugim je bila predsednica Slovenske marketinške konference in članica marketinškega sveta Olimpijskega komiteja Slovenije, sedela je v nadzornem svetu Gorenja (kar je vedno veljalo za izjemno prestižno, zaželeno in tudi odlično plačano funkcijo), zdaj pa je celo članica nadzornega sveta Žita, pravkar prodanega hrvaški Podravki. 

Služila naj bi tudi s honorarji, denimo kot predhodnica Stanka Setnikar Cankar, njen znesek naj bi se vrtel okoli številke 200.000 (med letoma 2006 in 2014). Temu pa je treba prišteti še prihodke od sejnin nadzornih svetov ali raznih konferenc in finančne prihodke iz njenega dela v centrih odličnosti.

Posli iz Velenja

Tudi kandidatka za obrambni resor Katičeva ima pestro preteklost, povezujejo jo z lobiji iz Velenja, od koder prihaja. Več na povezavi.

Deli s prijatelji