FINANČNO POROČILO

Kaj vse je podpisovala bodoča obrambna ministrica?

Objavljeno 29. april 2015 10.02 | Posodobljeno 29. april 2015 10.02 | Piše: S. N.

Prava »bomba« za bodočo ministrico Andrejo Katič naj bi se skrivala v posebnem revizijskem poročilu o poslovanju Premogovnika Velenje in hčerinskih družb za preteklih pet let.

LJUBLJANA – Kot kaže, se bo tudi Andreja Katič, podpredsednica državnega zbora in kandidatka za novo obrambno ministrico, znašla v razburkanih vodah. Po poročanju spletnega portala Pozareport naj bi se prava »bomba« za bodočo ministrico skrivala v

 

Danes najbrž uradno

Predsednik vlade Miro Cerar bo v skladu z napovedjo državnemu zboru danes posredoval predlog za popolnitev vladne ekipe. Majo Makovec Brenčič bo predlagal za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, Andrejo Katič pa po izboru stranke SD za novo ministrico za obrambo.

Potem ko je SD svoj predlog, da razrešenega Janka Vebra na čelu ministrstva za obrambo nasledi poslanka in podpredsednica DZ Andreja Katič, razkrila že minuli teden, je Cerar svojo izbiro za novo ministrico javnosti dokončno razkril v torek.

Kandidatki mu po njegovih besedah zagotavljata, da nimata madežev iz preteklosti. Zato Cerar, kot je dejal v izjavi novinarjem, nima razloga, da bi podvomil v integriteto, predvsem pa ne v njuno sposobnost.

Pojasnil je namreč, da je v razgovorih z obema kandidatkama za ministrici moral zastaviti številna tudi neprijetna vprašanja. Po njegovih besedah mora biti kandidat za ministrsko mesto nesporen, njegovo delovanje ne sme imeti takšnega madeža, ki bi kandidatu onemogočal polno in kakovostno opravljanje ministrske funkcije.

Tako Makovec Brenčičevi kot Katičevi se, sodeč po odzivih, obeta podpora koalicijskih partneric. Pred pristojnima parlamentarnima odboroma bosta zaslišani prihodnji teden, po prvomajskih praznikih. Vsak kandidat za ministra se namreč po poslovniku DZ delovnemu telesu predstavi in odgovarja na vprašanja najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur. DZ pa naj bi kandidatki potrjeval na izredni seji 13. maja.

STA

posebnem revizijskem poročilu o poslovanju Premogovnika Velenje in hčerinskih družb za preteklih pet let.

Kot so zapisali na portalu, se ve, da je Premogovnik Velenje, ko ga je še vodil vplivni Milan Medved, veljal za tako imenovano zunajproračunsko postavko velenjske občine, kjer pa je bila Katičeva dolgoletna vplivna uradnica in tudi direktorica uprave. Po besedah omenjenega portala je posebno revizijsko poročilo Premogovnika Velenje lani naročil predsednik uprave Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok. Uprava Premogovnika pa je morala hkrati pripraviti še posebno revizijo poslovanja hčerinskih družb, še zlasti invalidskih podjetij Premogovnika Velenje HTZ in PV Investa.

Koga bremeni poročilo?

Viri portala omenjajo, da naj bi iz finančnega poročila revizijske hiše Ernst & Young izhajalo , da so »fantje tam delali na veliko«. Koga vse naj bi bremenilo to poročilo in kaj vse naj bi Katičeva podpisovala, za zdaj še ni znano.

Spomnimo, Andreja Katič je bila med drugim tudi predsednica nadzornega sveta občinskega komunalnega podjetja, ki ga vodi nekdanji predsednik uprave Teš 6 Uroš Rotnik.

Deli s prijatelji