PO POLOMU

»Bratuškova bi si lahko prizanesla«

Objavljeno 08. oktober 2014 22.32 | Posodobljeno 08. oktober 2014 22.32 | Piše: T. L.

Odzivi na bruseljsko košarico Bratuškovi.

LJUBLJANA – Kocka je padla, glasovi članov pristojnih odborov pa so kandidatki Alenki Bratušek dali jasen odgovor: ne zdi se jim primerna. Do končne odločitve obeh odborov še previden premier Miro Cerar je zdaj napovedal, da bo njegova stranka pomagala najti novega kandidata, pri čemer ima čas do sobote. Bo Cerar zdaj v Bruselj poslal Violeto Bulc? image

Na družabnem omrežju smo zbrali nekaj odzivov, ki prihajajo tako iz vrst (nekdanjih) slovenskih in evropskih politikov kot tudi tistih, ki politično dogajanje spremljajo le od daleč. Odziva Bratuškove in njenih tesnih sodelavcev, Romana Jakiča in Jerneja Pavlina, še ni.

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP) je po glasovanju sporočila: »Vrata Evropske komisije so se danes za Alenko Bratušek dokončno zaprla. Prepričljiva zavrnitev, ne le za podpredsednico, ampak tudi za komisarko, je izključno posledica ponedeljkovega nastopa. Večina kolegov, ne glede na politično pripadnost, ga je označila kot vsebinsko katastrofalnega, njen odnos do poslancev pa vzvišen in aroganten. Pričakovanja pred njenim nastopom so bila velika, zato je bilo razočaranje po nastopu toliko večje. Vsi so želeli čim manj težav pri potrjevanju komisije, zato bi korekten nastop pomenil veliko olajšanje in korak naprej k potrditvi Junckerjevega predloga. Alenka Bratušek je imela enkratno priložnost, da pokaže strokovnost, splošno razgledanost in evropsko usmerjenost, vendar je ni izkoristila. Nasprotno, s svojo nekompetentnostjo je sebe in Slovenijo postavila v izjemno neprijeten položaj, Junckerja pa pred dejstvo, da bo moral iskati novega kandidata.«

 

Na odločitev odbora se je po poročanju Dela že odzval evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/Desus), ki je po zasedanju izrazil pričakovanje, da bo Alde obdržal položaj. Napovedal je veliko dinamike v prihodnjih dneh, tudi glede prihodnjega imena slovenskega kandidata.
 
Na twitterju se je delijo tudi besede Bratuškove članom parlamenta: »Ne bom se nikomur opravičila.« In odgovor parlamentarcev Bratuškovi, da ni primerna za komisarko.
Deli s prijatelji