PO DEBAKLU BRATUŠKOVE

Bo Cerar zdaj v Bruselj poslal Violeto Bulc?

Objavljeno 08. oktober 2014 21.28 | Posodobljeno 08. oktober 2014 21.31 | Piše: Mo. S., T. L.

Predsednik vlade Miro Cerar pravi, da je treba novega kandidata za evropskega komisarja najti najkasneje v dveh dneh.

Alenka Bratušek in Miro Cerar.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Potem ko je Alenka Bratušek v Bruslju kot kandidatka za evropsko komisarko doživela boleč poraz, je na vrsti predsednik vlade Miro Cerar

Kot kaže, podlaga za nadaljnje ukrepanje namreč ne bo obstoječi seznam s tremi imeni, ki ga je predlagala vlada Bratuškove, ampak se pričakuje nov predlog, ki naj bi ga pripravil Cerar. Ta se danes sicer mudi v Milanu, kjer poteka neformalni vrh EU o zaposlovanju.

Bo nova kandidatka Bulčeva?

Kot je povedal za Planet TV, mora proces iskanja novega kandidata ali kandidatke steči hitro, in sicer je treba kandidata najti v dnevu ali dveh. Meni, da se bo treba o tem vprašanju pogovoriti s koalicijskimi partnerji in doseči soglasje. Kot predsednik vlade bo, tako pravi, proces začel nemudoma, kandidat pa bo moral s koalicijskimi partnerji opraviti tudi razgovor, preden ga bodo poslali v Bruselj.

Kot poroča 24ur.com, se neuradno omenja, da naj bi bila Cerarjeva kandidatka za komisarko ministrica brez listnice Violeta Bulc, ki je pristojna za strateške projekte in kohezijo.

Pred glasovanjem je Cerar sicer dejal, da je imel veliko pogovorov v zvezi z Bratuškovo, vendar pa se o zadevi ni želel izrekati že pred glasovanjem. Ob robu izrednega vrha EU o zaposlovanju v Milanu se je po poročanju STA sestal z italijanskim premierjem Matteom Renzijem in s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem ter po srečanjih dejal, da so se pogovarjali tudi o zadevi z Bratuškovo, vendar nič določenega. »Bratuškova je še vedno v položaju, v kateri ne vemo, kako se bo parlament odločil glede nje,« je pred nekaj urami dodal premier.

Deli s prijatelji