COVID V SLOVENIJI

Analize kažejo, da je večina bolnikov umrla zaradi covida 19

Slovenija je bila po številu okuženih v evropskem vrhu.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Blaž Samec

V oddaji Intelekta na Prvem programu Radia Slovenija so predstavili podatke o umrljivosti zaradi covida 19. Raziskave doma in v tujini kažejo, da je večina hospitaliziranih covidnih bolnikov umrla zaradi covida, ne s covidom. V britanski medicinski reviji The Lancet so objavili rezultate analize, v katerih državah je bilo zaradi pandemije največ presežnih smrti in v katerih najmanj. Najmanj presežnih smrti na 100.000 prebivalcev je bilo v letih 2020 in 2021 v Evropi na Irskem, največ – kar 50-krat več – pa v Bolgariji. 

Krek: Majhno število mrtvih po zaslugi zdravstvenega sistema

V Sloveniji smo bili po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka po številu okuženih v evropskem vrhu. »To, da smo imeli kljub temu tako majhno število umrlih, je predvsem velika zasluga zdravstvenega sistema,« je dejal Krek.

Kot so še poročali, so na Kliniki Golnik opravili sistematično analizo umrlih v bolnišnici med prvim valom epidemije – marca 2020. »Od sedmih bolnikov smo za šest bolnikov potrdili, da so umrli zaradi okužbe, pri enem bolniku pa smo rekli, da je umrl z okužbo, se pravi, da je bil vzrok smrti nekaj drugega,« je pojasnil patolog Izidor Kern.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije