MINISTROVA ODLOČITEV

Afera odpovedana razstava: vojna med ministrom in slikarjem zaradi slike narave

Minister za kulturo je potrdil, da je bila odločitev, da se odpove razstava slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu, njegova.
Fotografija: Minister za kulturo je odločitev, da se odpove razstava slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu, sprejel sam. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Minister za kulturo je odločitev, da se odpove razstava slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu, sprejel sam. FOTO: Blaž Samec

Minister za kulturo Vasko Simoniti je razstavo slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev.

»Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja,« je povedal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Razstava je po neuradnih informacijah, o katerih je pred dnevi poročalo Delo, padla v vodo zaradi nestrinjanja ministra Simonitija z izborom avtorjev, katerih dela bi bila v izboru. Ministrstvo naj bi zbodla dela šesterice slovenskih avtorjev, ki so že zastopani v stalni zbirki Evropskega parlamenta in so jih v Bruslju prav tako želeli razstaviti. Gre za dela Andreja in Gašperja Jemca, Lojzeta Logarja, Draga Tršarja, Arjana Pregla in Jasmine Cibic.
 

Gre za preveč radostno slika za mračnjaško vlado?


Arjan Pregl pa je družabnemu omrežju objavil fotografijo slike, ki naj bila »problematično protivladno delo (naslikano leta 2006, odkupljeno v EU parlament leta 2012)«.
Ob tem se je vprašal: »Ne vem, kaj je tisto. Preveč barve, preveč svetlobe, preveč radostna slika za mračnjaško vlado?«

 

Za Brščiča Pregelj infantilni drekač


Bernard Brščič, predsednik Domovinske lige, pa je se je ob tem obregnil ob Akademijo likovnih umetnosti in Arjana Pregla označil za drekača. 
»Če bi bila ALU spodobna ustanova, z razvitimi estetskimi kriteriji, se takšen infantilni drekač, kot je Arjan Pregelj, nikoli ne bi mogel vpisati nanjo, kaj šele diplomirati.«


Minister je ob tem pojasnil še, da so na ministrstvu postavitev razstave poverili poznavalcu slovenske likovne umetnosti, kustosu Koroške galerije likovnih umetnosti Marku Košanu, po njegovem mnenju imenitnemu poznavalcu slovenske likovne umetnosti, vrednemu vsega zaupanja, ki je izbral 13 avtoric in avtorjev.

Na neki točki pa se je po ministrovih besedah začelo govoriti, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi tudi predstaviti na tej razstavi, čemur je odločno nasprotoval, ker meni, da to ni potrebno, ker je Slovenija samostojna in suverena država, ki bo sama odločala o tem, kaj bo razstavljala.


Kot razlog za odpoved je Simoniti navedel to, da ni bil seznanjen s tem, kakšni so pogoji za postavitev take razstave v Evropskem parlamentu. Njegove službe ga po njegovih navedbah niso pravočasno seznanile o tem, kaj to pomeni. Odločitve ne bo preklical, razen če bo razstava celostna in takšna, kot oni želijo, torej ločena od zbirke Evropskega parlamenta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije