NA LASTNO PEST

Inovator Peter pomaga skakati

Objavljeno 16. marec 2012 17.32 | Posodobljeno 15. marec 2012 23.33 | Piše: Janez Kuhar
Projekt financira iz svojega žepa.
Inovator Peter Slatnar v svoji delavnici.

Peter Slatnar ml. (46) iz Cerkelj na Gorenjskem je postal znan kot inovator v izdelovanju vezi za skakalne smuči. Pred šestimi leti je začel razvijati zadnji petni del vezi za skakalne smuči na pobudo Janija Grilca, pomočnika trenerja slovenske skakalne reprezentance. To je dalo boljše rezultate tekmovalcev in večjo varnost. Zdaj njegove vezi uporablja že 70 odstotkov vseh tekmovalcev v svetovnem pokalu. Celotna inovacija je zrasla samo v njegovi glavi, razvoj pa je omejen predvsem zaradi finančnih sredstev.

Svet navdušen nad inovacijo

Pokazala se je potreba še po nadgradnji prednjega dela vezi. Ko je bila ta končana, so bila potrebna številna testiranja, ki so pri skakalcih pokazala veliko boljši občutek pri vožnji po zaletišču in tudi veliko boljšo lego smuči v zraku. Skakalci so to inovacijo zelo dobro sprejeli, saj je celotna vez od zdaj za 1,20 kg lažja kot pri drugih proizvajalcih. Nove smučarske vezi zdaj uporabljajo skoraj vse smučarske skakalne reprezentance po svetu. Omenil bi, da jih uporabljajo vsi slovenski smučarji skakalci in skakalke pa tudi celotne reprezentance Norveške, Japonske, Poljske in Češke. V drugih reprezentancah je uporaba nekoliko manjša, uporabljajo jo le posamezni skakalci. Zdaj izdelujejo smučarske vezi za tekmovalce v svetovnem pokalu z vsega sveta po željah posameznikov. V zadnjem letu se zanimanje za nove vezi povečuje tudi v klubih z vsega sveta, ki tekmujejo na nižjih tekmovalnih ravneh. Vso opremo je pregledal FIS. Odkar izdeluje nove smučarske vezi, si je Peter ogledal skoraj polovico tekem za svetovni pokal v smučarskih skokih in se seznanil s prednostmi svoje inovacije.

Sam za vse

Pri tem velja poudariti, da vse inovacije razvija samo z lastnimi finančnimi sredstvi. Letos razvija novo smučarsko vez, ki bo namenjena mlajšim tekmovalcem. Preizkusili jo bodo v poletnem pripravljalnem obdobju. Veliko časa vzame, pravi Peter, da je izdelek predvsem varen in uporaben in da imajo tekmovalci resnično občutek varnosti. Razvija tudi nove otroške skakalne smuči. Poleg tega izdeluje razne naprave in pomagala za suhi trening odskoka tekmovalca.

Deli s prijatelji