ZVEZDANA

Zvezdanina modrost: David

Objavljeno 25. junij 2020 12.00 | Posodobljeno 25. junij 2020 12.00 | Piše: Zvezdana Mlakar

Spostovana Zvezdana! No, pa ti pišem, ta virus dela čudne stvari. Nikoli si nisem mislil ... Jasno, delam samo 4 ure, ker ni dela. Od prejšnjega garanja cele dneve sem kar naenkrat pristal doma, kjer se z ženo gledava kot dva risa, in se sprašujem, kje je tista gazelica, s katero sem se poročil. Rahlo zrejena, s šlauhi okrog pasu in z nekimi modrimi prameni v laseh je dobila piskajoč glas, ki me spravlja ob živce. Sina je razvadila do nemogočega, zadnjič sem ga kar klofnil, ker sploh ne pozna meje. Potem pa je žena pred njim piskala, da ne smem tepsti otrok in da bo poklicala policijo. Veš, kaj, pa če pride sam bog, me ne zanima, eno okoli ušes bom še njemu primazal. Nisem ga mlatil, saj nisem pošast. Kaj ti misliš? A moški res ne smemo niti pisniti več? Žena me ne privlači več in z zadnjimi močmi se zadržujem, da se ne ločim. Ne samo, da z njo nimam nič več skupnega, ni mi seksi, nič je ne zanima, nekaj bluzi, da zdaj ona posluša sebe. Opazil sem, da na veliko zapravlja in da imamo stanovanje polno nekih stvari, ki jih sploh ne potrebujemo. Samo nalaga po sobah in ničesar ne vrže stran, samo grabi. Sploh ne vem, zakaj toliko jamra, saj še sesa ne več ona, ampak robot. Zdaj smo brez denarja in se zaganja vame, kaj bo. Dokler sem delal, prinašal denar in me ni bilo doma, tega sploh nisem opazil in je bila mirna. Nisem pijanec, ne hodim po gostilnah in družina mi je pomenila vse. Vedel sem, da jo zanemarjam, računal sem na ženo, da bo razumela, da bo hvaležna. Pa nič. Polne omare oblek, tisoč in ena posoda, gospodinjski pripomočki, tone čevljev, mulc ima igrač, da te kap. Kaj pa naj zdaj naredim? To bo šlo slej ko prej v maloro! David

Gledališka igralka in voditeljica Zvezdana Mlakar. FOTO: Jure Eržen, Delo
Spoštovani David!
Se bojim, da nimam pravega odgovora. V tvojih letih se zaradi resnosti situacije le ustavi in premisli.
Začniva pri zunanjosti. Si ti enak kot takrat, ko sta se poročila in imela strastno rada? Se nisi nič zredil, postaral, pošlampal, posivel? Še vedno tako dišiš, se še vedno sladko smehljaš, ko jo vabiš v posteljo? Jo še vedno pelješ na sladoled in sprehod ter jo stisneš ob drevo v gozdu in ji dihaš za ovratnik s toplo sapo poželenja? Sedeš z njo za mizo in se pogovarjaš o vsem kot nekoč? Se ti da deliti z njo svoje skrivnosti in skrbi?
Vem, da ne.
Veš, kako vem, da tega ne počneš več?
Ker je tvoja žena tvoje ogledalo. Kolikor vlagaš in daješ od sebe, toliko dobiš nazaj.
Če si mislil, da je denar dovolj, lahko zdaj vidiš, kako zelo si se motil. Služenje denarja ti je vzelo prisotnost v domu, žena se je v tvoji odsotnosti lovila, kot se je vedela in znala. Mogoče se je res preveč naslanjala nate in njeno življenje ni imelo globljega smisla brez tebe. Praznino je polnila z materialnim, z zapravljanjem denarja, nakupovanjem in razvajanjem vajinega sina. Očitno ni toliko pri sebi, da bi to ozavestila in videla, in tega ji ne moreš zameriti. Naredil si jo za gospodinjo, kar je vzela resno. Če si hotel kaj več, bi ji to moral verjetno povedati ali celo samo namigniti. Nimam občutka, da bi bila tvoja žena zlobna, lena, nesramna. Čutim njen strah, ker se je pipica zaprla. Koliko pa je v njej še ljubezni do tebe, pa boš moral raziskati sam.

Tvoja žena je tvoje ogledalo. Kolikor vlagaš in daješ od sebe, toliko dobiš nazaj. Če si mislil, da je denar dovolj, lahko zdaj vidiš, kako zelo si se motil.


Zdaj ti bom zaupala mantro, ki bi ti prinesla stoodstotni uspeh, a je tako težka, da tudi meni ne uspe vedno.
Bodi ti sprememba v svetu, ki si jo želiš v svetu.
Jaz na tvojem mestu ne bi preveč razlagala, to pogovarjanje z različnih bregov je nekaj najbolj neumnega, kar lahko počnemo. Najprej zgradi zaupanje, toplino, varnost, ljubeče zavetje. Če ti to uspe, če lahko sprejmeš vso situacijo z ljubeznijo in razumevanjem, si na dobri poti, da rešiš vajin odnos. Ko bo čutila, da je varna in sprejeta, lahko vsak večer skupaj telovadita, tečeta in se veselita dobre kondicije. Nekega dne bosta oba bolje videti. Ker imaš čas, se lahko lotita skupaj kuhanja, videl boš, katero od naprav res potrebuje, vse ostalo pa lahko skupaj komu podarita. Tako bosta sodelovala, ne boš ukazoval in ne boš sodnik.
Visoka frekvenca njenega glasu lahko pomeni tudi paniko, zakonci se poznamo tako dobro, da jih nevede spreminjamo in s tem pritiskamo na partnerje.
No, tu nekje bi bil čas za pogovor, v coni, kjer se bosta oba počutila dobro.
Svoja pričakovanja, da ti bo hvaležna, si kar 'v uh' piši, ker to do nje ni fer. Svojim ljubim (in vsem ostalim) dajemo brez pričakovanj, šele potem se dogajajo čudeži. Če jim dajemo in nekaj pričakujemo nazaj, jim nismo 'dali', pač pa prodali.
Kar se tiče vzgoje, si zdaj več doma in vzgajaj, ukvarjaj se z otrokom. Dober vzgojitelj ne tepe, vzgaja s spoštovanjem, ljubeznijo in zgledom. Meje postavlja mirno, z avtoriteto odraslega odgovornega človeka. S klofuto vzgajamo, ko smo iz sebe, iz nemoči in kaosa.
No, vidiš, na koncu ni vse tako grdo in brezizhodno, kot je bilo videti na začetku, če prevzameš pobudo, odgovornost, izstopiš iz občutka žrtve, ki ponavadi vidi vse grdo. Ko se aktiviraš, spet začutiš moč in ljubezen do življenja se začne pretakati po tvojih žilah. Z zaupanjem in ljubeznijo zajahaš svoje življenje in dobiš nazaj obcutek moči, da se lahko dotikaš zvezd na nebu. To je zmaga.
Bodi zmagovalec. Če ne zmoreš, pa stisni rep med noge in ajd v svet! Na prvem ovinku te spet čaka življenjski izziv. Mogoče lažji, mogoče težji. Tako pač je!

Zvezdana
Deli s prijatelji