ZVEZDANINA MODROST

Zvezdanina modrost: Angelca

Objavljeno 05. marec 2020 08.00 | Posodobljeno 05. marec 2020 08.00 | Piše: Zvezdana Mlakar

Pozdravljena, Zvezdana! Sem upokojena kuharica in pismo mi pomaga sestavljati vnukinja. Smo z vasi, vsi vse vemo o vseh, imamo sosede in že vse življenje se dajemo z njimi. Trideset let smo se tožarili po sodiščih zaradi meje, zdaj je to urejeno, mi smo zadovoljni. Sosedi pa ne in bojim se, da bomo kmalu spet na sodišču. Soseda kar naprej pljuva in kriči na moje vnuke, njen mož in njihovi sinovi pa ves čas širijo laži po vasi. Zmerja nas s komunisti in rdečkarji, pa ti po pravici povem, da nikoli nisem bila politično opredeljena. Vedno sem volila, kot je rekel župnik, tako da zdaj res ne vem več, za kaj gre. Mogoče za to, da sem enkrat rekla, da nam je bilo v socializmu lepo. To še zdaj mislim. Ampak vsi zdaj govorijo, da smo levi, da smo podkupljiva gamad, da smo med 2. svetovno vojno skrivali banditske partizane. Res se ne spoznam na politiko, da pa me bo moralo biti kdaj sram, ker so moji starši pomagali partizanom, ki so osvobodili Slovenijo, no, tega si pa res nisem nikoli mislila. Od nekje so privlekli idejo, da je sodnica, ki je sodila nam v prid, podkupljena in na strani komunistov. Pol vasi ne govori z nami. Sin, ki pride iz mesta, se mi smeji in pravi, da pretiravam, da je to nemogoče. Mož niti v gostilno ne gre več, ker se vedno skregajo. Zdaj, ko bodo očitno zmagali desni, mi sosedi grozijo, da bomo šele videli hudiča. Res ni prijetno. Kot bi sosedi podivjali in z njimi njihovi ... Bojim se? Se vam zdi, da pretiravam? Angelca

Zvezdana Mlakar. FOTO: Mediaspeed.net
Draga Angelca in draga vnukinja!
Hvala za zaupanje, dobro sta sestavili pismo, in če sem iskrena, se je tudi meni na trenutke zazdelo, da pretiravaš in da gre za provokacijo. Ker pa je tema vroča, na tvoje pismo vseeno odgovarjam.
Živimo v pravni državi, kar pomeni, da pravna ureditev velja za vse, ki živimo v njej. Tudi pravo se da interpretirati tako in drugače, tudi na sodišču se dogajajo krivice. A njihove odločitve je treba spoštovati, in če z njimi nismo zadovoljni, moramo poiskati druge načine, tožbe, da bi dosegli svojo pravico. Tudi sodniki in sodnice so samo ljudje. Sodba je sodba, in dokler ne odločijo drugače, velja in pika.
Nezadovoljni, nezadovoljeni ljudje bodo pač zgrabili za najmanjšo možnost, da bi zanetili ogenj sovraštva.


Če ste se 30 let vlačili po sodiščih zaradi koščka zemlje, ste oboji zanimivi patroni. Ker ste tožbo končno dobili, ste zadovoljni, 30-letna obsedenost pa je rodila na drugi strani takšno pretirano reakcijo. Če je vse, kar si napisala, res, lahko sosede prijaviš na policijo in jih spet tožiš. To je izsiljevanje najnižje vrste in neprimerno vedenje nezrelih ljudi. Ne glede na to, na kateri strani si, mislim politično, živimo v svobodni državi in tvoja usmeritev levo ali desno ni stvar gostilniške razprave in poniževanja.

Nezadovoljni, nezadovoljeni ljudje bodo pač zgrabili za najmanjšo možnost, da bi zanetili ogenj sovraštva. V tvojem primeru gre za jasna zgodovinska dejstva (ki jih za svoje potrebe ljudje pač krojijo po svojem mnenju). Partizani so bili na strani zmagovalcev druge svetovne vojne. To ni stvar razprave in osebne interpretacije. Spomnim se, da me je moja francoska prijateljica na enem izmed obiskov Slovenije začudeno vprašala, zakaj se Slovenci prepiramo, katera stran je bila 'prava'. Rekla mi je: »Pri nas to ni stvar razprave, vemo, kdo so bili zmagovalci in kdo nam je priboril svobodo.«

Zato, draga moja, to vašo vaško razklanost sprejmi športno, s čim manj sekiranja in osebne prizadetosti. To so v resnici neumnosti, govorice, namigovanja, in če bo šlo čez vsako pravo mero, pač ukrepaj. Mogoče bi te celo morala spodbuditi, saj se večina na takšne govorice ne odzove, kar tudi ni prav. Govoriti, da je sodnik podkupljen, ni mačji kašelj. Takšna ogovarjanja je treba zatreti v kali, ker v resnici naredijo veliko škode. To meče temno luč zlobe na vse ljudi, ki so politično desno usmerjeni, kar pa ni prav in tudi ni pošteno.

Je pa tudi smešno tvoje pismo, kot bi gledala Slovenijo v malem. Upam, da je v vaši vasi tudi nekaj neopredeljenih, ha, ha ....
Politika je samo izgovor, draga moja Angelca. Tako si pač nekateri predstavljajo politiko in državo – da, če ni po njihovo, je vse ostalo pokvarjeno in podkupljeno. To je sveta preproščina ljudi, ki potrebujejo jezo, da bi se počutili vredne.

Če se je jeza v tvojih sosedih nabirala 30 let, če so jo začeli že vaši starši, je razumljivo (če govoriva bolj športno), da zdaj pokajo po šivih. In reciva, teoretično, da se jim je res zgodila krivica ... Krivica boli. Očitno ne znajo in ne zmorejo drugače. Včasih je treba s krivico tudi živeti, včasih se stvari zložijo tako, da ne gre drugače. Popolnoma noro je to krivico valjati po sebi še naslednjih 30 let. Človek lahko od te črnine tudi zboli. Včasih je treba kakšno takšno stvar kar sprejeti, odpustiti, saj prav krščanska modrost pravi, da je treba sprejeti stvari, ki jih ne moremo spremeniti.

Če teh pritiskov ne zmoreš razumeti v širšem kontekstu, ti svetujem, da se spet obrneš na sodišče. Lahko pa zaplet pobarvaš z rdečo barvo svojega srca in se doma dogovorite, da sosedom enostavno podarite kakšen centimeter zemlje. Saj je ne boste odnesli v grob. Zdaj bolj teoretiziram, ker ne vem točno, za kaj gre. Ne vem, če bo centimeter dovolj, s temi centimetri ti hočem povedati, da je kdaj treba tudi pametno popustiti, da lahko živiš v miru. Mir je vreden več! Mir je vreden največ. Najbolj žalostno je, da tvojim sosedom tudi 10 metrov vaše podarjene zemlje ne bi pomagalo do sreče. Predvidevam ...

V politiko se ne spuščaj, politika ni prostor zasebnih izživljanj svojega prav, politika mora služiti ljudem. Današnji politiki delujejo izgubljeno, brez vizije, zato politiko valjajo po blatu osebnih interesov. Tudi politiki so ljudje, tudi med njimi so nekateri izjemni ljudje.
Življenje ni črno-belo! Ne boj se, če bo hudo, me pokliči, bom prišla z lopato in metrom, da narediva red, ha, ha ...
Deli s prijatelji