ODGOVARJA

Zvezdanina modrost: Tvoj bivši te nima rad

Objavljeno 02. april 2020 12.00 | Posodobljeno 02. april 2020 14.04 | Piše: Zvezdana Mlakar

Hermina Zvezdano sprašuje, zakaj druge ženske razdirajo družine.

Onino sestrstvo, Zvezdana Mlakar. Želimlje, Slovenija 10.junija 2017. [Mlakar Zvezdana,Želimlje,Slovenija] FOTO: Jure Eržen/delo
Draga Zvezdana! Po 24 letih skupnega življenja in dveh čudovitih otrocih, ki sta tik pred puberteto, se je partner pred tremi leti odselil. Tisti večer sem ga prosila za pogovor in potem še vse naslednje dni, mesece, leta ... Nikoli ni povedal ničesar. Otroka je imel neizmerno rad in onadva njega. Govoril jima je princa, jaz pa sem vedno rekla »moji trije mušketirji«. Bil je dobesedno nor nanju. Čeprav sem tretjo osebo začutila že kake pol leta pred njegovim odhodom, sem ga vprašala, kdo je. On se je smejal: »Nikogar ni. Ti imaš preveč bujno domišljijo.« Sedaj živi z drugo, čisto drug človek je. To, za kar sem jaz bila bitko, recimo pri hrani, saj sem ves čas kuhala zdravo hrano in velikokrat ostajala pokonci pozno v noč, naenkrat ni več pomembno. Meni je to vzelo ogromno časa. Danes veliko potuje in hrana v hotelih mu ne predstavlja težav. Preživnine ne plačuje, ker je na sodišču vztrajal pri deljenem skrbništvu. Mlajši je pri njem vsak vikend, starejšega vidi mogoče 10 dni na leto, saj ne želi k njemu, češ da se tam ne počuti sprejetega. Oni (on in nova ženska z otrokoma) živijo v zgornjih nadstropjih, moja dva pa v temnih kletnih prostorih v eni sobi. Imata skupno ležišče in sin pravi, da se gužvata. Imata eno mizo. Kako lahko človek spremeni vrednote? Družina in zvestoba sta mu bili čez vse. Nisva se prepirala, sem pa bila za vse sama. Ne razumem žensk, ki ob 6 milijardah ljudi na planetu ne najdejo svojega moškega, ampak razdirajo družine. Ves prosti čas sem vlagala v družino in verjela vanjo. Živela sem zanjo. Ne razumem, zakaj!
Hermina

Draga Hermina!
Sveta jeza me prime, ko slišim te zguncane zgodbe o prevarah in uničenih družinah, v katerih se dva odrasla obnašata kot otroka in so njuni otroci pravzaprav edina prava žrtev teh sprevrženih odnosov. Ljudje smo pač tako narejeni, radi poskrbimo za lastno rit, in to po najlažji poti. Zakaj bi se matrali v odnosih z nekom (s katerim imamo otroke, skupno premoženje in s katerim smo se zavezali zaradi ljubezni), če se nam na sosednjem travniku ponuja sama od sebe nova krava. Po določenem času molzenja se tako ali tako izkaže, da je mleko vseh krav enako.

Glede na to, da imam bogate izkušnje na tem področju, sem vedno bolj prepričana, da varajo in zapuščajo družine v glavnem ljudje, ki sami sebe nimajo radi, ki ne čutijo nobenega spoštovanja do svojega življenja, svojih izbir, da gre za sebične in egoistične ljudi. Nalijmo si čistega vina. Dokler ne poskusiš rešiti odnosa, v katerem si iz ljubezni ustvaril tudi otroke, dokler se res ne potrudiš z iskrenostjo, z vlaganjem v osebno rast, pa čeprav tudi s pomočjo terapevta, dokler ne porabiš zadnjega živega atoma ljubezni za to zvezo, do takrat človek iz razmerja ne bi smel oditi. Šele potem, ko je človek res dal vse od sebe, če ugotovi, da je ljubezen za vedno umrla ali so razlike prevelike, lahko odkorakaš iz razmerja svoboden, dobro sodeluješ z bivšim zaradi otrok, zanje skrbiš enako intenzivno kot v zakonu in si tudi energijsko pripravljen na novo zvezo.

Tri leta že premišljuješ, kaj je šlo narobe, tri leta se že vrtiš v istem krogu samospraševanja, obtoževanja.

Draga moja, pet minut bi bilo preveč. Življenje ne daje garancije za noben odnos, ki ga živimo. Življenje je sprememba in mogoče v tem grmu tiči zajec tvojih težav. Ti sama tega dejstva ne sprejemaš in verjetno se tudi sama omejuješ z lastnimi verigami, kaj je prav in kaj ne. Dober partnerski odnos ni skrb, da bo vse skuhano, oprano in urejeno za druge, ni življenje, usmerjeno samo na družino, je še mnogo več. Ti si se osredotočila samo na družino in življenje ti je odvzelo to navidezno varnost, mogoče samo za to, da se ozreš okoli sebe in zagledaš življenje v vsej polnosti. Za družino si naredila vse, kar si znala in zmogla, zelo si se potrudila, in to je veliko znamenje, da znaš in zmoreš še več. Ker se ti je slika družine raztreščila, imaš priložnost, da jo na novo naslikaš, najdeš nove barve ljubezni, ki so zunaj tvojih okvirov. To pomeni, da si narediš odnose manj uslužne, si manj ves čas na razpolago, da se uresničiš kot ženska, ki piše svoja pravila, ne pa, da kot obsedena pazi, da bo kuhala in pekla samo z riževo moko. Pošlji vsa svoja prepričanja v tri krasne, reši se obtoževanja bivšega, kaj zdaj on dela drugače. On je preteklost brez odgovora, ki jih osebe brez jajc itak nimajo, naj živi, kot hoče. In pamet v glavo, dobro premisli, če se je res tako zelo spremenil. Ti vidiš samo od zunaj in daleč in res ne veš, kaj se dogaja v njuni intimi.

Odnose z otroki naj ureja sam, uredi samo status, ker zanje mora plačevati. Prvi korak k tvoji pravi samostojnosti je, da spremeniš skrbništvo. Brez cincanja in razumevanja ali izogibanja neprijetnostim.

Tvoj bivši te nima rad, ne ljubi tebe. Ah, daj no, saj nisi tako neumna, da bi si ga želela nazaj, lepo te prosim, med temi milijardami ljudmi pa boš tudi ti našla koga, ki te bo vreden, ki te bo ljubil in ti njega. Ne ukvarjaj se z ostanki, saj nisi mrhovinar.
Moja primerjava bo zelo kruta. Ko hodimo na stranišče, se ne sprašujemo, kakšne barve je naše blato in zakaj. Potegnemo vodo in ga odplaknemo. Ne vem, kako velika je tvoja školjka, da ga že tri leta zbiraš in brodiš po njem, mora pa zelo smrdeti.
Potegni vodo! Naj gre tja, kamor spada. Tvoja želja, da bi našla odgovore in se pogovorila z bivšim, je čisti mazohizem. Od tega dreka tudi ti smrdiš.

Vrzi se v čisto studenčnico življenja, zaupaj in tudi zaradi otrok poišči svoj vrelec sveže ljubezni, naj teče skozi tebe ta čudež. Ker sem vse to dala skozi tudi sama, ti lahko iz prve roke povem, da sem bila na koncu celo hvaležna ženski, ki je bivšega odpeljala iz mojega življenja. In ker se prvič nisem dovolj naučila, se mi je ponovno zgodilo, vse do danes, ko sta moja ljubezen in mir odvisna samo od mene in sem do ušes zaljubljena v življenje.
Deli s prijatelji