PIŠEJO POEZIJO

Znani Slovenci, ki so nekakšni sodobni Prešerni (FOTO)

Če boste v brskalnik na svetovnem spletu vpisali besedo poezija, vam bo med slovenskimi avtorji najprej postreglo z deli Franceta Prešerna.
Fotografija: Granit žafran

Po trdnosti naravnega materiala in nežnosti, toplini rože, ki z dragocenostjo začini ne samo jedi, ampak življenje samo, je svojo knjižico poimenovala Barbara Pešut. V njej je zbrala malce drugačne pesmi, kot smo jih bili od nje vajeni, saj jih ne spremlja glasba, ampak bolečina soočanja z zahrbtno boleznijo. Z bravuro je dregnila v srčiko osebne stiske in ob že preverjeni prozi dokazala, da je stilska mojstrica.
Odpri galerijo
Granit žafran Po trdnosti naravnega materiala in nežnosti, toplini rože, ki z dragocenostjo začini ne samo jedi, ampak življenje samo, je svojo knjižico poimenovala Barbara Pešut. V njej je zbrala malce drugačne pesmi, kot smo jih bili od nje vajeni, saj jih ne spremlja glasba, ampak bolečina soočanja z zahrbtno boleznijo. Z bravuro je dregnila v srčiko osebne stiske in ob že preverjeni prozi dokazala, da je stilska mojstrica.

Naš največji poet je sinonim za prelivanje najglobljih čustev v verze, ki segajo do srca in razkrivajo bridko resnico človeštva. V poklon življenju tega velikana slovenske kulture smo se posvetili peščici posameznikov, nekakšnim sodobnim Prešernom, ki so se nas dotaknili s svojim načinom pesnjenja.

Zbrka poezije

Že naslov pove, kaj se plete po glavi te mlade vsestransko nadarjene Ljubljančanke. Zala Đurić je iz najstniških peripetij in ostalih bogatih izkušenj na poti odraščanja ustvarila prvenec ter z njim očarala tako strokovnjake kot pesniške sladokusce. Navdušujeta jih predvsem oblika in sproščen jezik, saj s pogovornimi in uličnimi izrazi ponuja barvitost in bogastvo pogosto zapostavljene slovenščine.
Zbrka poezije Že naslov pove, kaj se plete po glavi te mlade vsestransko nadarjene Ljubljančanke. Zala Đurić je iz najstniških peripetij in ostalih bogatih izkušenj na poti odraščanja ustvarila prvenec ter z njim očarala tako strokovnjake kot pesniške sladokusce. Navdušujeta jih predvsem oblika in sproščen jezik, saj s pogovornimi in uličnimi izrazi ponuja barvitost in bogastvo pogosto zapostavljene slovenščine.
Steklena glava

In toplo srce. Tako bi lahko na kratko opisali Žana Papiča, najnovejšega poeta, čeprav že od petnajstega leta obračunava s težkimi osebnimi stiskami skozi avtorsko poezijo. Zdaj je z njo obsedel še nas, saj je v premierni izdaji med platnici strnil tolikšno genialnost, da ga je nemogoče spregledati. Virtuoznosti mu nihče ne more očitati, kvečjemu se mu gre zahvaliti, ker je spisal nekakšen priročnik za samopomoč ob srečevanju s čustveno napornimi izzivi.
Steklena glava In toplo srce. Tako bi lahko na kratko opisali Žana Papiča, najnovejšega poeta, čeprav že od petnajstega leta obračunava s težkimi osebnimi stiskami skozi avtorsko poezijo. Zdaj je z njo obsedel še nas, saj je v premierni izdaji med platnici strnil tolikšno genialnost, da ga je nemogoče spregledati. Virtuoznosti mu nihče ne more očitati, kvečjemu se mu gre zahvaliti, ker je spisal nekakšen priročnik za samopomoč ob srečevanju s čustveno napornimi izzivi.
Obleci me v poljub

Igralka Saša Pavček že v rodbinskih genih nosi poezijo. Z brskanjem po sebi je skovala mojstrsko poezijo z bogato zapuščino talenta. V prvi zbirki je delila poljube, v drugi pa nam orisala Zastali čas. Kot pristna ustvarjalka se sprašuje tudi o smislu življenja v časih, ki niso prav nič žlahtni, in kako najti ravnovesje, da bi se lažje kosala z zunanjim svetom porušenih vrednot.
Obleci me v poljub Igralka Saša Pavček že v rodbinskih genih nosi poezijo. Z brskanjem po sebi je skovala mojstrsko poezijo z bogato zapuščino talenta. V prvi zbirki je delila poljube, v drugi pa nam orisala Zastali čas. Kot pristna ustvarjalka se sprašuje tudi o smislu življenja v časih, ki niso prav nič žlahtni, in kako najti ravnovesje, da bi se lažje kosala z zunanjim svetom porušenih vrednot.
H2SO4

Ne gre le za žveplovo kislino, ampak za uporniško poetično zbirko, pod katero se podpisuje umetniška duša Masayah. Z njo nas opominja, da sta si preteklost in sedanjost v marsičem enaki in da se vse generacije srečujejo s podobnimi tegobami. Vsem pa je enako, da zmorejo dovolj poguma in razuma, da se uprejo sistemskim omejitvam. Skozi oči, jezik in srce sodobne raperke je ta pristop še bolj doživet.
H2SO4 Ne gre le za žveplovo kislino, ampak za uporniško poetično zbirko, pod katero se podpisuje umetniška duša Masayah. Z njo nas opominja, da sta si preteklost in sedanjost v marsičem enaki in da se vse generacije srečujejo s podobnimi tegobami. Vsem pa je enako, da zmorejo dovolj poguma in razuma, da se uprejo sistemskim omejitvam. Skozi oči, jezik in srce sodobne raperke je ta pristop še bolj doživet.
Kaligadanga

Tako se imenuje zbirka še enega izjemnega poeta, ki se je po zaslugi izostrenega talenta na prelomu tisočletja uvrstil v cvetober avtorjev in se potegoval za titulo najboljšega prvenca. Sekumady Conde je prežet s črkami, nanizanimi v verze, in si težko predstavlja, da bi svoja pristna občutenja izražal na drugačen način kot s pisano besedo.
Kaligadanga Tako se imenuje zbirka še enega izjemnega poeta, ki se je po zaslugi izostrenega talenta na prelomu tisočletja uvrstil v cvetober avtorjev in se potegoval za titulo najboljšega prvenca. Sekumady Conde je prežet s črkami, nanizanimi v verze, in si težko predstavlja, da bi svoja pristna občutenja izražal na drugačen način kot s pisano besedo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije