DOSEŽEK IN POL

Zmagoslavje na vegetarijanskem tednu mode

Objavljeno 15. februar 2019 18.07 | Posodobljeno 15. februar 2019 18.07 | Piše: B. Z.

Izjemen dosežek Mateje Benedetti.

Mateja v svojih kreacijah združuje ljubezen do narave, estetike ter odgovornost do okolja in soljudi. Veliko pozornosti je požela v Los Angelesu.
Mateja Benedetti je posebna ženska. Oblikovanja oblek in kostumov za gledališče se loteva z drugačnimi materiali, zadnja leta je tako v tujini pobrala številne nagrade za svoje obleke iz jabolčnega usnja. Pri tem projektu jo je podprla tudi mama govorečega mačka Toma, najbogatejša Slovenka Iza Login.

image
Mateja v svojih kreacijah združuje ljubezen do narave, estetike ter odgovornost do okolja in soljudi. Veliko pozornosti je požela v Los Angelesu.

Matejo smo ujeli, ko se je ravno vrnila z vegetarijanskega tedna mode v Los Angelesu, kjer je za svoje kreacije požela ovacije, o nadarjeni slovenski modni oblikovalki pa so pisali celo v slovitem časniku New York Times. »Bilo je neverjetno! Na enem mestu so se zbrali vsi, ki radi ustvarjajo na trajnosten način. Med občinstvom je sedela znana igralka Mena Suvari, ki je zadnji dve leti veganka.

Sama pa sem z občasnimi pregrehami vegetarijanka od 16. leta. Podpiram trditev, da če bi podražili meso, bi rešili naš planet, saj se ne zavedamo, koliko hrane in vode je potrebno za vzrejo živine in kakšno onesnaženje to prinaša,« pravi Mateja, ki je vesela, da ima čedalje več somišljenikov.

Njeno obleko iz usnja, narejenega iz odpadkov pri pridelavi jabolk, ima tudi Helena Blagne, Benedettijeva pa raziskuje že nove materiale. Morda bo kmalu izdelovala oblačila iz vlaken pomaranč.
Deli s prijatelji